De olympische droom van Peter Houwer ligt in duigen, hij kan 'zijn' Oranjeleeuwinnen niet aanmoedigen in Tokio: 'Ik heb enorm gebaald en gejankt'

Publiek is niet of nauwelijks welkom op de Olympische Spelen. Toen de sporters dat hoorden, brokkelde er waarschijnlijk een stukje van hun olympische droom af. Voor Peter Houwer (59) uit Bolsward viel zijn hele droom in duigen. „Ik denk niet dat ik het nog een keer meemaak.”

Hij had geld ingezameld en alles was geboekt, maar Peter Houwer, superfan van de Oranjeleeuwinnen, volgt de Olympische Spelen noodgedwongen vanaf de bank.

Hij had geld ingezameld en alles was geboekt, maar Peter Houwer, superfan van de Oranjeleeuwinnen, volgt de Olympische Spelen noodgedwongen vanaf de bank. FOTO SIMON BLEEKER

In de krant blijven we meestal ver bij superlatieven vandaan. Voor je het weet is er immers iemand die iets nóg beter kan of nóg groter heeft. Maar bij Peter Houwer kun je wel stellen dat hij de grootste fan van de Oranjeleeuwinnen is, of - in ieder geval - dat hij de meeste wedstrijden van ze heeft gezien. Overal reisde hij ze achterna en toen er laatst eindelijk weer eens fans welkom waren bij wedstrijden, in Enschede, beleefde hij zijn 120ste interland. „Er is niemand in Nederland die zo veel wedstrijden heeft gezien, dat weet ik zeker”, zegt hij trots.

Maar zijn grote droom, naar de Olympische Spelen om ‘zijn meiden’ te zien schitteren, die gaat niet door. Verblijf, vliegticket en zelfs tickets voor de wedstrijden: alles was al geregeld. Afgelopen zondag zou hij vliegen. Maar net als tijdens de wedstrijden vorig jaar is hij veroordeeld tot een zitplaats op de bank. „Natuurlijk, ik heb er enorm van gebaald. Ik heb gejankt en gedacht ‘verdomme, daar gaat mijn droom’”, stelt Houwer.

Veiling voor droomreis

Sinds 2019 spaarde hij voor de reis en haalde hij middels het veilen van items - schoenen van Vivianne Miedema, Jackie Groenen, een shirt van Loes Geurts en ga zo maar door - geld op voor zijn ‘droomreis naar Tokio’, zoals hij het zelf noemt. En hij spaarde niet alleen voor zichzelf, maar doneert uiteindelijk ook een groot deel van het binnengekomen geld aan de Special Olympics. „Toen ze zich plaatsten tegen Italië is er een zaadje bij mij geplant. Toen heb ik gedacht: ‘wat er ook gebeurt, ik ben erbij’. Ik heb alles meegemaakt, heb drie EK’s gezien en twee WK’s, maar dat nog niet”, aldus Houwer. „En tegelijkertijd wilde ik niet alleen een funding voor mezelf opzetten, dat vind ik niet leuk. Zo kwamen de Special Olympics in beeld.”

'En zal ik eerlijk zijn? Ik denk niet dat ik het nog een keer meemaak'

Het liep gesmeerd en uiteindelijk had hij al het benodigde geld binnen, maar toen kwam corona. Vorig jaar was de vlucht ook al geboekt, toen er een streep door de Spelen ging, maar toen was er de hoop op het volgende jaar. Nu is het definitief: ze gaan voetballen op de Olympische Spelen en hij is er niet bij. „En zal ik eerlijk zijn? Ik denk niet dat ik het nog een keer meemaak, dus daarom baal ik hier nu ook zo van. Als het een abc’tje zou zijn, zou ik zeggen: dan ga ik lekker over drie jaar naar Frankrijk, lekker makkelijk met de auto.” Om zich te plaatsen moeten ze zich namelijk eerst plaatsen voor het WK en op dat WK bij de drie beste Europese teams horen.

Stiefvader Geurts

Het is niet dat hij voor de Spelen in Tokio niks geprobeerd heeft, want toen in april al bekend werd dat misschien alleen familieleden welkom zouden zijn bij de wedstrijden kwam hij gelijk in actie. „Ik heb Loes (Geurts, red.) gelijk geadopteerd. Ik zei: je ouders zijn toch gescheiden, ik ben je stiefvader vanaf nu. Dus zij zei: als dat zo is en dat mag dan is er altijd wat te regelen natuurlijk.”

Want met Geurts begon het allemaal, Houwer en zij waren betrokken bij dezelfde club, RES in Bolsward. „En toen ik zelf uitgevoetbald was, dacht ik: laat ik daar eens gaan kijken. En dan raak je verslaafd” Dus reist hij inmiddels al dertien jaar de wereld over. „Dat is natuurlijk ook gewoon leuk, ik maak er ook altijd een stedentripje van.”

WK 2023

Maar wat gebeurt er nu met het geld? Dat gaat hij inzetten voor een reis naar het WK in Australië en Nieuw-Zeeland in 2023. „Volgend jaar is het EK in Engeland, maar daar ga ik het niet aan besteden, daar kan je ook zo met de auto naartoe. En nu kan ik ook nog even twee jaartjes sparen en items veilen.” Want het WK duurt in 2023 zes weken, dus dat wordt nog een duurdere bedoening. Een nieuw sponsorshirt is er al, dat draagt hij ook naar alle WK-kwalificatiewedstrijden. En plaatsen ze zich onverhoopt niet? „Dan maak ik nog snel een shirt voor het EK in Engeland”, lacht Houwer.

En dan: een voorspelling voor de Spelen. Gaat Nederland hoge ogen gooien? „Die poulefase, daar moeten ze eigenlijk gewoon zo doorheen komen, maar in de kwartfinale kun je zomaar de Verenigde Staten al tegenkomen en eruit vliegen. Uiteindelijk zullen ze een flinke portie geluk nodig hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Olympische Spelen