Olympische droom Sherida Spitse spat uiteen: 'Sport kan keihard zijn'

Waar Sherida Spitse Japan over een paar weken had willen verlaten met een medaille om haar nek, keert de middenvelder van Oranje een dezer dagen met een kater van jewelste terug naar Nederland.

Sherida Spitse

Sherida Spitse ANP

De recordinternational uit Sneek, die er letterlijk en figuurlijk vrijwel altijd en overal staat, raakte maandag geblesseerd aan haar knie en zag haar olympische droom zodoende in duizend stukje uiteenspatten.

Spitse geldt binnen de lijnen als rots in de branding en grote aanjager bij de Leeuwinnen. Tijdens de coronaperiode viel in de lege stadions extra op hoe ze haar ploeggenoten continu stuurt en oppept. Doelvrouw Sari van Veenendaal mag de aanvoerdersband dragen, in het veld is het Spitse die de lijnen uitzet.

De reactie op haar blessure was veelzeggend. ,,Er zijn weinig woorden die kunnen beschrijven hoe ongelofelijk pijn dit doet. Topsport is mooi, maar kan zoals vandaag ook keihard zijn. Ik wens mijn team heel veel succes, geluk en alle kracht toe die ik ze maar kan geven. Ik geloof in jullie! En veel liefde voor jullie!”

Ook richtte de teamspeler pur sang zich tot de Oranje-fans. ,,Blijf de meiden steunen. Ik doe dat vanuit huis ook. Koppie op! We doen het samen.”

Ploeggenoten leven mee

Shanice van de Sanden reageerde aangeslagen op het sportieve leed van Spitse. ,,Normaal gesproken heb ik genoeg te zeggen, maar vandaag heb ik weinig woorden om de pijn te beschrijven. Je bent sterk, maatje. Ik ga je missen, maar moet en zal jou trots maken. Ik ga alles geven voor jou en het team, dat beloof ik je. Ik houd van je.”

Kika van Es riep op Instagram direct een speciale hashtag in het leven: #VoorSheridaAllesGeven. Danielle van de Donk deelde een hele rij oranje hartjes. „We gaan door het vuur voor jou”, vulde Merel van Dongen aan.

Spitse debuteerde bijna vijftien jaar geleden als pubermeisje van 16 voor de Oranje Leeuwinnen. Ze zat tijdens het EK 2009, het eerste eindtoernooi ooit van de voetbalvrouwen, alle duels op de bank, maar groeide vervolgens snel uit tot basisklant. Inmiddels droeg ze 188 keer het shirt van Oranje en is het alweer bijna twee jaar geleden dat ze Annemieke Kiesel-Griffioen afloste als recordinternational.

Groot aandeel in Europees kampioenschap

Ze Spitse was in 2017 een van de steunpilaren onder het gouden Oranje dat Nederland in vervoering bracht door in eigen land Europees kampioen te worden. Met drie doelpunten, waarvan twee rake strafschoppen, had ze een groot aandeel in het succes. Het was dat Lieke Martens (ook drie goals) minder minuten maakte, anders had Spitse de Bronzen Schoen gewonnen. Wel kreeg ze een plek in het Elftal van het Toernooi.

Twee jaar later op het zilveren WK in Frankrijk bleven doelpunten uit, maar toonde Spitse andermaal aan hoe belangrijk ze is voor de Oranje Leeuwinnen. Met vier assists hielp ze de equipe van bondscoach Sarina Wiegman naar de finale. De trap van Spitse boezemde zelfs de normaliter onbevreesde Amerikanen angst in, al lukte het haar niet om in de verloren eindstrijd beslissend te zijn.

Op weg naar het EK van volgend jaar in Engeland maakte Spitse in vijf kwalificatiewedstrijden tien goals. Eentje meer dan topschutter Vivianne Miedema. Bovendien bereidde ze gemiddeld een doelpunt per duel voor.

Met haar passing is Spitse een belangrijke verbindingsspeler. Haar trap maakt haar tot een extra wapen. De blessure bezorgt bondscoach Sarina Wiegman ongetwijfeld hoofdbrekers. Met name in de eindfase van een toernooi, wanneer kansen vaak schaars zijn, had Spitse de ploeg over een dood punt kunnen helpen. Anderzijds zorgt het wegvallen van de recordinternational wel voor extra motivatie bij de hongerige Leeuwinnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Olympische Spelen