Olympisch kampioenschap sorry zeggen: het lijkt GTST wel

Het leek donderdag wel het olympisch kampioenschap sorry zeggen. In het openbaar, in persverklaringen, op sociale media.

Het gewraakte moment in beeld: Kramer, Blokhuijsen, Roest en Verweij gooien de medailletegel in het publiek. FOTO ANP

Het gewraakte moment in beeld: Kramer, Blokhuijsen, Roest en Verweij gooien de medailletegel in het publiek. FOTO ANP

Jan Blokhuijsen opende het bal op Twitter. Niemand in Nederland had er iets van meegekregen, maar Blokhuijsen had woensdagavond in de internationale persconferentie na de ploegenachtervolging gezegd: ‘Behandel honden alstublieft beter in dit land’.

Een journalist van The Korea Times tikte het fijntjes op en voordat Blokhuijsen er erg in had, was hij hét doelwit van het woedende natie. De Koreanen in de straten van Gangneung en Pyeongchang zijn de vriendelijkheid zelve, maar achter hun toetsenborden gaan de journalisten al twee weken als gekken tekeer tegen iedereen die iets zegt, doet of vindt waar ze het niet mee eens zijn.

Blokhuijsen was ineens een racist, de traditie van het eten van hond was bovendien vervaagd, en net alsof Nederland geen eigenaardigheden heeft.

'Het ging mis door de mannen die vooraan in het publiek stonden'

Blokhuijsen, trotse bezitter van een chihuahua, maakte excuses - eerst zelf, daarna via een officiële verklaring van sportkoepel NOC*NSF.

Sven Kramer ging daarna ook nog door het stof. De winnaar van de vijf kilometer zette in het Koreaans, wellicht ingegeven door zijn Koreaanse kledingsponsor, een mea culpa op zijn sociale media over het ongelukkige incident in het Heineken Huis, woensdagavond. Bij de huldiging voor het brons van de achtervolging en zijn goud op de 5 kilometer was de halve zaal dronken en rumoerig, tot ergernis van Kramer.

Hij en Koen Verweij gooiden de zware ‘medailletegel’ met een boogje het publiek in. Een Koreaanse jonge vrouw kreeg hem vervolgens tegen het hoofd en werd met bebloed gezicht afgevoerd.

Kramer excuseerde zich openlijk, namens de achtervolgingsploeg, nadat het viertal dat meteen na het incident al bij het slachtoffer had gedaan.

Verweij zei gisteren na zijn training dat er wordt nagedacht hoe de vier nog iets kunnen doen voor haar. ,,We hebben die tegel een zetje gegeven, maar het ging mis door de mannen die vooraan in het publiek stonden en een flinke borrel op hadden. Heel vervelend natuurlijk, dit was nooit onze bedoeling.” Ook hier volgde een officiële verklaring vanuit de sportkoepel en openlijke excuses van chef de mission Jeroen Bijl.

,,Het lijkt fucking GTST wel. Prachtig”, zei de immer opgewekte Kjeld Nuis gisteren na zijn training. ,,Natuurlijk krijg ik het allemaal mee. De vraag is wat je ermee doet. Ik niet zo veel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Winterspelen