Oefenduel SC Heerenveen: regen, veel afwezigen en een nieuwe linksback

Zware regenval en een spekglad veld maakten voetballen nagenoeg onmogelijk op Skoatterwâld, waar SC Heerenveen een oefenduel verloor van Heracles: 1-2.

Djenahro Nunumete (rechts) in duel met twee spelers van Heracles.  FOTO FPH

Djenahro Nunumete (rechts) in duel met twee spelers van Heracles. FOTO FPH Foto: FPh/Edwin Blauwbroek

Gertjan Hilarius, sinds dit jaar grasmeester bij SC Heerenveen, wist in de loop van de ochtend genoeg. De aanhoudende regenbuien, zonder enig zicht op verbetering, waren zonder twijfel funest voor de strakke grasmat van het Abe Lenstra-stadion als daarop werd gespeeld.

En dus werd de locatie van de oefenwedstrijd tegen Heracles in allerijl gewijzigd. Tijd om uit te wijken naar de kunstgrasvelden van Heerenveense Boys of Gorredijk was er niet meer. De erbarmelijke plastic mat van VV Heerenveen? Een aanslag op de gewrichten van de spelers.

Bleef over: het hoofdveld op sportpark Skoatterwâld. ,,Maar ja”, zei Johnny Jansen, een blik werpend op de grasmat, die na 90 minuten geploeter tussen Heerenveen en Heracles was verworden tot een omgeploegde akker. ,,Met deze omstandigheden word je niet veel wijzer van zo’n oefenwedstrijd.”

Combinaties waren op het drijfnatte veld simpelweg niet mogelijk. Een eenvoudige pass over de grond evenmin. Wat beklijfde waren de talloze glij- en glibberpartijen, hoofdschuddend waargenomen door het selecte gezelschap dat vanwege de coronamaatregelen mocht plaatsnemen op de tribune.

Jansen had tegen Heracles noodgedwongen een veredeld beloftenteam opgesteld. Sterker, vergeleken met de laatste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht (1-1), speelden alleen Jan Paul van Hecke, Rodney Kongolo en Mitchell van Bergen tegen Heracles vanaf de eerste minuut. De overige basisspelers kregen rust of hadden interlandverplichtingen.

Het meest opvallend was de rol van Jan Ras (21), die door Jansen als linksback werd opgesteld. De talentvolle Urker is door Heerenveen opgeleid als middenvelder. ,,Maar wij denken dat hij als linksback ook goed uit de voeten kan”, zei Jansen.

,,We willen Jan daarom de kans geven om zich op die positie te ontwikkelen”, vervolgde de trainer van Heerenveen. ,,Of we hem gaan omscholen van middenvelder tot back? Ja, dat zou zomaar kunnen. Goede linksbacks zijn schaars. We hebben bovendien niet iemand achter Lucas Woudenberg die op deze plek kan spelen.”

Overigens zorgde Ras gisteren voor een schrikmoment op Skoatterwâld. Ras had, nadat hij vorig seizoen nagenoeg alle duels moest missen door een ernstige knieblessure, tegen Heracles weer voor het eerst een basisplaats. Hij zou aanvankelijk 45 minuten spelen, maar haakte al na een halfuur geblesseerd af.

Ja, erkende Jansen, ook zijn gedachten dwaalden op dat moment af naar de medische voorgeschiedenis van Ras. ,,Maar gelukkig had Jan geen knieklachten. Hij kreeg een tik op zijn enkel”, aldus Jansen. ,,Laten we hopen dat het meevalt. Daar ga ik wel vanuit.”

Ulysses Llanez en Benjamin Nygren zaten tegen Heracles niet bij de selectie. Beide aanvallers waren niet fit genoeg voor wedstrijdminuten. Nygren, die vlak voor het sluiten van de transfermarkt werd gehuurd van KRC Genk, trainde al wel een keer met de groep mee en maakte daarin een goede indruk op Jansen. ,,Een heel vaardige en atletische jongen, die écht goed kan voetballen. Benjamin heeft nog maar een training meegedaan, maar ik denk dat hij een versterking voor ons is.”

,,We hebben een ongelooflijk talentvolle ploeg”, sprak Jansen over de selectie waarmee hij het tot de winterstop moet doen. ,,Oké, het is nog heel erg jong. We moeten hopen dat onze harde kern fit blijft. Het wordt namelijk heel mager, als we bijvoorbeeld vier à vijf wijzigingen in onze opstelling moeten doorvoeren.”

Met een lach: ,,Vaak vinden talenten van zichzelf dat ze heel erg op de deur kloppen. Nou, bij ons krijgen ze de kans om zich te laten zien. Het is echter niet reëel dat ze de kar gaan trekken, zoals in onze voorbereiding het geval was. Het mooiste scenario is dat de jeugd straks meevaart op de kwaliteiten in onze basisploeg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen