Nyck de Vries maakt Formule 1-debuut in test voor Mercedes

Nyk de Vries. Foto: Viktor Schanz

Nyck de Vries debuteert dinsdag in de Formule 1. Mercedes zet de coureur uit Uitwellingerga in tijdens de Young Driver Test, twee dagen na de Grand Prix van Abu Dhabi.

De Vries (25) schrijft daarmee geschiedenis: hij wordt de eerste Friese coureur ooit in de koningsklasse van de autosport. Bij de test mag hij plaatsnemen in de Mercedes W11, de wagen waarmee het Duitse topteam met onder anderen wereldkampioen Lewis Hamilton ook dit seizoen weer dominant is in de Formule 1.

De Vries werd vorig jaar kampioen in opstapklasse Formule 2, maar van een overgang naar een F1-team kwam het toen niet. Wel verdiende hij een topstoeltje mee bij het fabrieksteam van Mercedes in de Formule E. Ook komend jaar rijdt hij voor de Duitse renstal. De Vries doet daarnaast voor de Formule 1-tak van Mercedes al ruim anderhalf jaar simulatorwerk in de voorbereiding op Grand Prix-weekenden.

De renstal wil nu zien wat De Vries in een echte Formule 1-wagen kan en die kans biedt ze hem in Abu Dhabi tijdens de De Young Driver Test. Die is bedoeld voor coureurs die nog geen of weinig (maximaal twee races) ervaring in de Formule 1 hebben. Overigens zijn er uitzonderingen mogelijk: zo maakt oud-wereldkampioen en volgend jaar bij Renault in F1 terugkerende Fernando Alonso maandag zijn opwachting tijdens de test, net als Stoffel Vandoorne.

Die laatste was afgelopen seizoen in de Formule E teamgenoot van De Vries bij Mercedes en won met zijn ervaring al een race. De Vries zelf eindigde als rookie in het door corona slechts zeven raceweekeinden tellende seizoen drie keer in de topvijf, waarvan eenmaal op het podium.

Nieuws

menu