'Kanon van Kollum' wil loopbaan afsluiten met 300 competitiegoals. 'Ik kom op zondag moeizaam uit bed, maar ben nog steeds eerzuchtig'

Wie een van de fenomenen op de Friese velden nog aan het werk wil zien, moet opschieten. Joop Pijnacker (37) hangt zijn voetbalschoenen na dit seizoen aan de wilgen. Het kanon van Kollum wil o zo graag de 300 competitietreffers halen. Na de simpel gewonnen derby tegen Be Quick Dokkum (4-0) is nog een handvol doelpunten nodig.

Kollum-topscorer Joop Pijnacker (links) heeft tegen Be Quick Dokkum uitgehaald voor de openingstreffer. Johan Mulder heeft het nakijken.

Kollum-topscorer Joop Pijnacker (links) heeft tegen Be Quick Dokkum uitgehaald voor de openingstreffer. Johan Mulder heeft het nakijken. Foto: Henk Jan Dijks

De voorzitter noemt hem het boegbeeld van de club. De trainer betitelt hem als belangrijk, maar wijst ook naar zijn ploeggenoten. Dat is gezien de wedstrijd tegen de enige streekrivaal in de tweede klasse L volkomen terecht. Kollum levert op deze winderige zaterdagmiddag een puike prestatie. Verdedigend fel en foutloos en ook op het middenveld (waar bij vlagen vlot gecombineerd wordt) scherp in de duels. Voorin drie doelgerichte handenbinders met ieder hun eigen kwaliteiten: snel, technisch en balvast. De jongste is pas 17 en luistert naar de naam Olke de Wit. De oudste is al genoemd: Joop Pijnacker. Een klasbak.