Nieuwelingen brengen volwassenheid en frisheid bij Cambuur in aanloop naar Ajax: 'We hebben nu opties om de wedstrijd op meerdere manieren uit te spelen'

Cambuur-trainer Sjors Ultee laat zich horen tijdens de wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Volendam.

Cambuur-trainer Sjors Ultee laat zich horen tijdens de wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Volendam. Foto: ANP

Trainer Sjors Ultee van SC Cambuur merkte gelijk verschil op de training deze week. Nieuwelingen Navarone Foor en Bjørn Johnsen brengen, net als Ben Rienstra en Mimoun Mahi, volwassenheid en frisheid.

Tegen Ajax heeft Ultee daarmee naar eigen zeggen meerdere speelwijzen en opties waarop hij kan terugvallen. „Tegen Fortuna zie je dat wij na een uur die frisheid niet meer hebben, nu hebben we de opties om de wedstrijd op meerdere manieren uit te spelen”, meent Ultee. „Met de groep die we nu hebben staan heb je de breedte en de kwaliteit om - ook in topwedstrijden - te kunnen presteren.”

„Je moet tegen Ajax zorgen dat je na een uur nog in de wedstrijd zit”, aldus de trainer. „Want er komen momenten waarop zij kwetsbaar zijn, maar je zult ook zelf veel onder druk komen te staan. Dan kun je het laatste half uur misschien nog wat extra’s brengen.”

Dus zal Cambuur voor een groot gedeelte aangewezen zijn op de counter. „Je speelt tegen een ploeg die doorgaans erg goed en veel aan de bal is”, stelt Ultee. Met een opstelling met vijf verdedigers hoopt Ultee de Ajax-aanval te stuiten.

Alle aanwinsten kunnen minuten maken, de één meer dan de ander, dat geeft Cambuur meer mogelijkheden, ook in de slotfase van een wedstrijd. „Maar dan moet je dan dus nog wel in de wedstrijd zitten”, benadrukt Ultee. Mimoun Mahi kan in de eindfase ingezet worden, Navarone Foor kan in de basis starten en ook Bjørn Johnsen is volgens de trainer „topfit”, maar mist alleen wedstrijdritme.