Nieuwe spelers druppelen binnen bij SC Heerenveen, maar zijn ze op tijd speelgerechtigd?

Pawel Bochniewicz en Oliver Batista Meier zijn binnen bij SC Heerenveen, op korte termijn volgen Jan Paul van Hecke en Ulysses Llanez. Vraag is of allen op tijd speelgerechtigd zijn tegen Willem II.

Pawel Bochniewicz en Oliver Batiste Meier tijdens hun presentatie bij SC Heerenveen.

Pawel Bochniewicz en Oliver Batiste Meier tijdens hun presentatie bij SC Heerenveen. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Het was een herhaling van zetten in de perskamer van het Abe Lenstra-stadion. Gerry Hamstra, technisch manager van de club, gevolgd door zijn nieuwste aanwinst, met daar weer achter een paar familieleden en zaakwaarnemers van de speler.

Een kort praatje achter de desk, een paar foto’s, een bloemetje en een handtekening onder het contract – en hup, door naar de volgende speler.

Broodnodige versterkingen

Zo wisselden Oliver Batista Meier en Pawel Bochniewicz elkaar af. Eindelijk heeft Heerenveen twee broodnodige versterkingen binnen, twee hoofdstukken zijn na wekenlange onderhandelingen afgesloten. Dat geldt vermoedelijk vrijdag ook voor Ulyesses Llanez. De Amerikaanse vleugelaanvaller wordt voor een jaar gehuurd van VfL Wolfsburg.

Llanez wacht nog op zijn debuut in de Bundesliga. Hij speelde de afgelopen seizoenen zijn wedstrijden in het tweede elftal van de Bundesligaclub, die hem in het najaar van 2018 overnam van LA Galaxy. Wel debuteerde Llanez begin dit jaar in het nationale elftal van Amerika. Hij zorgde in het oefenduel met Costa Rica (1-0) meteen voor de enige treffer. Met het binnenhalen van Llanez heeft Heerenveen de posities op de zijkanten van de aanval rond.

Blijft over: Jan Paul van Hecke. Dat was een complexe deal, omdat er meerdere partijen bij de transfer betrokken waren. Brighton & Hove Albion bereikte pas donderdagavond, na lang gesteggel, een akkoord met NAC Breda over de 20-jarige verdediger. Heerenveen kreeg al een week geleden groen licht over een huurdeal met Brighton en was er ook al uit met Van Hecke zelf, maar zat vervolgens in de wachtkamer.

Race tegen de klok

Het is dus een race tegen de klok op de burelen van het Abe Lenstra-stadion, om het viertal speelgerechtigd te krijgen voor de competitieopening, zaterdagavond tegen Willem II. Heerenveen heeft tot vrijdag 12 uur om al het papierwerk in orde te maken bij de KNVB.

,,Het is hectisch”, stelt Hamstra, gevraagd naar zijn werkweek. ,,Een transfer is niet in één of twee dagen rond. Van het eerste contact met een speler tot de handtekening, daar gaan soms weken overheen. Zeker wanneer transfers in de eindfase zitten is er continu contact met clubs en zaakwaarnemers. Dat gaat aan een stuk door, van de laatste onderhandelingen tot juridische afhandelingen.”

De ogen van de technisch manager zijn helder; de kringen eronder verraden de turbulente dagen die achter hem liggen. ,,Normaal wil je transfers eerder in de voorbereiding doen. Wij moeten echter nu vol aan de bak. De oorzaken zijn bij iedereen bekend”, doelt Hamstra op de financiële situatie van de club. Heerenveen moest van directie en rvc eerst verkopen, voordat er spelers konden worden gekocht.

Toptalent van Bayern

Neemt niet weg dat Hamstra zichtbaar tevreden was over de spelers die werden gepresenteerd. Opvallendste transfer was zonder twijfel die van Oliver Batista Meier.

De 19-jarige Duitser, die overigens ook over een Braziliaans paspoort beschikt, geldt in Duitsland als een toptalent. Batista Meier doorliep de opleiding van Bayern München, speelde in de nationale jeugdelftallen van Duitsland én Brazilië en maakte eind vorig seizoen zijn debuut in de hoofdmacht van ‘Der Rekordmeister’.

Batista Meier stond al langer bij Heerenveen op de radar. ,,Maar uiteindelijk moet je afwachten of een speler openstaat voor een stap én of Bayern München wil meewerken”, weet Hamstra. ,,Gelukkig is dat gelukt. Grote clubs zien toch ook dat spelers zich bij ons ontwikkelen.”

Vergelijking met Martin Ødegaard

Onmiskenbaar dringt dan de vergelijking met Martin Ødegaard zich op, het Noorse supertalent dat Heerenveen in de winter van 2017 huurde van Real Madrid. Via het Abe Lenstra-stadion en Vitesse keerde Ødegaard vorig seizoen terug in La Liga, bij Real Sociedad, om nu voor zijn kans te gaan bij Real.

,,Ik wist dat Ødegaard bij deze club heeft gespeeld”, knikte Batista Meier, die zowel op de vleugels als aanvallende middenvelder kan spelen. ,,Hij is een mooi voorbeeld van een speler die bij Heerenveen beter is geworden. Jonge spelers kunnen zich bij deze club en in de Nederlandse competitie ontwikkelen.”

Batista Meier vertelt kortgezegd het verhaal waarmee Heerenveen talentvolle spelers over de streep moet trekken, erkent Hamstra. Niet lang daarna loopt de technisch manager van Heerenveen de perskamer uit, een rinkelende telefoon in zijn hand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen