Nieuw jaar voor Cambuur, maar zelfde uitgangspositie

Het jaar 2021 begint voor SC Cambuur zoals 2020 begon: de ploeg is koploper in de eerste divisie. Maar verder is voor de Leeuwarders de komende maanden hopelijk alles anders.

Fysiek trainer Nicky Boonstra geeft uitleg tijdens de eerste training van Cambuur in 2021.

Fysiek trainer Nicky Boonstra geeft uitleg tijdens de eerste training van Cambuur in 2021. FOTO HENK JAN DIJKS

Terug naar vorig jaar rond deze tijd. In de eerste dagen van januari 2020 verzamelde Cambuur zich voor een trainingskamp in Epe. Henk de Jong liep op de eerste dag hoestend en proestend rond en was bij de training afwezig; hij bleef koortsig achter in het hotel. Desondanks nam De Jong even de moeite om de afgereisde media te woord te staan. En corona? Dat was toen nog louter Mexicaans bier. Of, voetbalgerelateerd: een oud-speler van FC Twente.

,,Onvoorstelbaar, hè, als je daar nu aan terugdenkt”, schudde diezelfde Henk de Jong vrijdag het hoofd. Hij deed het op 1 januari, Nieuwjaarsdag. Een dag waarop hij training gaf aan zijn ploeg, want zondag staat al de eerste competitiewedstrijd van 2021 op de rol. Uit bij FC Eindhoven begint Cambuur als koploper aan de tweede seizoenshelft, jagend op een titel of in ieder geval promotie naar de eredivisie.

Vragen in de kantlijn

Zie daar: dezelfde uitgangspositie als vorig jaar. Maar meer dan destijds spelen nu ook vragen in de kantlijn een rol, ingegeven door de coronacrisis en allerlei andere externe factoren. Hoe komt het met het nieuwe stadion? Hoe staat het met de rokende puinhopen van de recente bestuursperikelen? Wanneer mag Cambuur weer eens publiek verwelkomen bij wedstrijden?

Dat zijn vragen voor later. Voor De Jong telt in de eerste dagen van 2021 het sportieve belang, want anders dan vorig jaar wil hij met zijn ploeg geen veer laten bij de competitiehervatting. Cambuur verloor na het trainingskamp in Epe de eerste twee wedstrijden van 2020. De ploeg zag daarmee een mooi opgebouwde voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. Uiteindelijk kwam het toch nog goed. Althans, tot de coronapandemie een streep door het seizoen zette.

De Jong: ,,We rekenen onszelf dus niet rijk, al ben ik ervan overtuigd dat de competitie ditmaal wordt afgemaakt. Los daarvan moeten we beter starten dan vorig jaar rond deze tijd. Het is allemaal wel gek, zo zonder echte winterstop. We moeten er meteen staan, maar dat doen we ook. Gretig en scherp. Zo is er ook getraind richting het duel met FC Eindhoven.”

Hij zegt te hopen dat er eind dit seizoen misschien toch weer wat publiek in het stadion te zien zal zijn. ,,Wie weet. Maar eerst maar eens kijken hoe het de komende weken komt met corona in de maatschappij, qua ziekenhuiscijfers en besmettingen. Laten we hopen dat het snel de goede kant opgaat. Daar hebben we allemaal baat bij.”

Twee spelers positief getest

Corona is ook binnen Cambuur weer een item. De ploeg mist zondag in Eindhoven in het duel met de nummer acht van de ranglijst twee spelers die eerder deze week positief getest zijn. Om privacyredenen blijven de namen onbekend. Duidelijk is wel dat het op de basisopstelling van de Leeuwarders morgen weinig tot geen invloed zal hebben.

Ragnar Oratmangoen is sowieso niet een van hen, want van hem is bekend dat hij er zondag door een blessure niet bij zal zijn. Een twijfelgeval is Alex Bangura. ,,Die heeft ook wat last, zoals het nu staat is hij er zondag niet bij. Maar dat bekijken we zaterdag nog even”, vertelde De Jong.

De coach zag tot zijn genoegen dat Stanley Akoy terug is gekeerd op het veld. De middenvelder raakte begin dit seizoen zwaar geblesseerd aan de knie. Toch betekent het niet dat Akoy dicht bij een rentree is; integendeel. ,,Spelen zal hij dit seizoen niet meer”, temperde De Jong de eventuele verwachtingen.

Transferperiode

Nog eenmaal terug naar een jaar geleden. Cambuur presenteerde in Epe in Michael Breij een nieuwe speler, kort na het openen van de transferperiode destijds. Een jaar later is er opnieuw een transferperiode, maar technisch manager Foeke Booy laat weten dit keer een rustige januarimaand te verwachten.

,,Ten eerste omdat de vorige transferperiode pas begin oktober eindigde”, klinkt het. ,,Ten tweede omdat de onzekerheid over de financiële armslag door de coronacrisis vele clubs wat voorzichter zal maken, vermoed ik.” Volgens Booy is er links en rechts wel wat geïnformeerd bij Cambuur, maar niks is concreet. Bovendien is er geen intentie om spelers te verkopen.

Het Cambuur van nu zal dan ook nagenoeg zeker het Cambuur zijn dat aan het einde van dit seizoen kampioen is of promoveert. ,,Want dát is en blijft het doel”, aldus Booy. Zo ja, dan heeft Cambuur alsnog waar het een jaar geleden ook al naar op weg dacht te zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur