Niet alleen Mark Diemers begon als pupil bij LAC Frisia, ook Feyenoorder Steven Berghuis zette zijn eerste stappen op de Magere Weide

Niet alleen Mark Diemers begon als pupil bij LAC Frisia 1883. Ook Steven Berghuis zette zijn eerste stappen als voetballer op sportpark de Magere Weide in Leeuwarden. De Feyenoorders, vanavond de tegenstander van SC Heerenveen, zijn hun oude amateurclub niet vergeten.

Mark Diemers en Steven Berghuis.

Mark Diemers en Steven Berghuis. Foto: Tom Bode

Folkert de Vries loopt al meer dan vijftig jaar rond op het sportcomplex van Frisia. Hij was jeugdtrainer, coördinator, scheidsrechter, redacteur van het clubblad, klusjesman – ja, wat heeft De Vries eigenlijk niet gedaan?

Bij een amateurclub is simpelweg altijd wat te doen.

Vrijwilligers als Folkert de Vries laten zich het best omschrijven als de stopverf van de vereniging, immer bijspringend als ergens een gat valt. Zo staat De Vries bij een afmelding van een trainer nog geregeld zelf op het veld. Want ja, ook de spelers van de lagere teams moeten altijd kunnen trainen.

Talloze voetballers en voetballertjes zag De Vries de afgelopen vijf decennia passeren op sportpark de Magere Weide. De meesten herinnert hij zich goed. En dus verschijnt een trotse twinkeling in zijn ogen, wanneer de naam Steven Berghuis valt.

,,Jahaaa, ja, dat weet ik nog wel, de eerste keren dat ik Steven bij ons zag voetballen”, zegt De Vries. ,,Het was een klein opdonderke , maar je kon meteen zien dat het een talentje was.”

Ze zijn er bij de amateurclub maar wat trots op: Steven Berghuis, aanvoerder van Feyenoord en international van het Nederlands elftal, en Mark Diemers zijn Frisianen.

Van Diemers is zijn verleden bij Frisia alom bekend. Het kind van Leeuwarden speelt er tot de C-junioren, breekt door bij Cambuur en is – na een verblijf bij FC Utrecht, De Graafschap en Fortuna Sittard – sinds afgelopen zomer Feyenoorder.

 

Wat Diemers ruim twintig jaar geleden niet weet, en op dat moment natuurlijk ook niet kan weten, is dat hij op steenworp afstand van zijn toekomstig ploeggenoot bij Feyenoord woont.

Ook Steven Berghuis brengt een deel van zijn jongste jeugdjaren in de Leeuwarder wijk Westeinde door. En ja, beiden zetten hun eerste stapjes op een voetbalveld bij Frisia.

Berghuis herinnert zich logischerwijs vooral flarden van die periode. Maar zijn vader Frank, halverwege de jaren ‘90 voetballer van Cambuur, kan de tijd van zijn gezin aan de Paulus Akkermanwei in Leeuwarden nog goed voor de geest halen.

Vissen

,,Er woonden veel kinderen bij ons in de straat. Velen van hen zaten bij Steven op school. Hij had het in Leeuwarden enorm naar zijn zin”, vertelt Frank Berghuis. ,,Wat wel geinig was: we woonden daar pal aan het water, maar Steven kon toen nog niet zwemmen. Ik vertrouwde dat niet zo. Daarom vertelde ik hem dat er haaien in die sloot zaten.”

Frank Berghuis vist er geregeld met een paar ploeggenoten. ,,We hadden bij Cambuur een heel leuk team, met jongens als Johan Abma, Marcel Keizer en Robert Loontjens. Ik weet nog dat we op een avond een grote snoek vingen. ‘Steef, kom eens kijken’, riepen we. ‘Deze beesten zwemmen hier dus.’ Vanaf toen heb ik ’m nooit meer bij die sloot gezien, haha.”

Muts

,,Steven was al vrij snel met een bal bezig”, vervolgt Frank Berghuis. ,,Dus ja, het was eigenlijk wel logisch dat we hem aanmeldden bij een voetbalclub. Frisia was bij ons in de buurt. Ik herinner me vooral nog een training, het was gruwelijk koud, waarop Steven een goal maakte. Ging-ie op de grond liggen, gek juichend en zwaaiend met zijn muts. Hij zat toen al hoog in de beleving, zullen we maar zeggen.”

Bij Frisia is dan al duidelijk dat Steven Berghuis talentvol is. Na een paar trainingen wordt hij overgeplaatst naar de F1, het hoogste jeugdelftal uit zijn leeftijdscategorie. Een paar maanden later viert hij in Leeuwarden zijn eerste kampioenschap als voetballertje.

Abdullah Jarir is een van Berghuis’ eerste trainers. ,,Sommige voetballertjes van vijf, zes jaar vinden het vooral leuk om gras te plukken”, zegt Jarir. ,,Bij een enkeling zie je in één oogopslag: dit wordt een leuke speler. Steven zat in die laatste categorie. Het passeren, de acties, maar vooral: zijn houding. Je zag aan alles dat hij graag voetbalde.”

 

Bij Mark Diemers is het niet anders. Hij wordt op zijn zesde lid van Frisia. Diemers en Berghuis voetballen bij Frisia nooit in hetzelfde team; laatstgenoemde is bijna twee jaar ouder. Een klein dwarsverband is er wel: beiden krijgen als pupil weleens training van Herman Reekers. Het respect van Diemers voor de inmiddels overleden clubcoryfee is groot. Diemers spreekt nog steevast over ‘meneer Reekers’.

Diemers: ,,Frisia is een heel warme vereniging. Het is best een grote club, maar tegelijk kent iedereen elkaar. Ik kom er nog weleens en zie dan veel gezichten die ik vroeger ook zag. Dat zegt genoeg, volgens mij.”

Hij is bij de pupillen een leuke speler, maar gaat opvallen in de D-junioren. Dennis de Munck, destijds trainer van de C1, haalt Diemers tijdens het seizoen geregeld bij zijn elftal.

'Steven was nog zo klein'

,,Je kon vrij snel zien dat Mark goed kon voetballen”, zegt de huidige trainer van Frisia zaterdag 2. ,,Technisch en tactisch stak hij erbovenuit. Mark hoefde daardoor geen duels met grotere jongens aan te gaan. Hij had ook een goede trap die hij graag wilde verbeteren. Mark was buiten de trainingen en wedstrijden altijd aan het voetballen.”

Niet veel later gaat Diemers naar Cambuur. Berghuis is dan al een paar jaar geen lid meer van Frisia. Na het beëindigen van Frank Berghuis’ profcarrière verhuist het gezin naar Apeldoorn.

Hebben ze bij Frisia toekomstige profvoetballers in Diemers en Berghuis gezien? Nou, nee, zegt De Vries bedachtzaam. ,,Steven was toen nog zo klein... Je kunt op die leeftijd niet voorspellen hoe goed een voetballertje wordt. Dat heb ik de afgelopen vijftig jaar wel geleerd.”

,,Mark kon leuk voetballen. Ik was blij voor hem toen hij naar Cambuur ging”, vervolgt De Vries. ,,Maar ik had niet gedacht dat hij profvoetballer zou worden. En nu zie je hem bij Feyenoord voetballen. Een topclub. Geweldig toch?”

'Altijd zichzelf'

De Munck knikt. ,,Ik had verwacht dat Mark dit seizoen de stap naar een subtopper zou maken. Maar hij heeft de mentaliteit om bij een topclub te slagen. Weet je wat ik het mooiste vind? Mark is altijd zichzelf gebleven. Hij is wars van kapsones, praat altijd met veel respect over Frisia. Hij staat ook direct klaar als de club iets aan hem vraagt.”

De band met Frisia is warm gebleven. Nog steeds komt Diemers vaak in Westeinde, al is het maar omdat zijn ouders er nog wonen. ,,Ik hoef tijdens de zomerstop maar iemand van Frisia te bellen of de hekken worden geopend, zodat ik voor mezelf kan trainen”, zegt Diemers.

Trots

,,Ik ben prof geworden en merk heus wel dat de mensen daar trots op zijn”, vervolgt hij. ,,Omgekeerd ben ik er trots op dat ik een paar jaar geleden het nieuwe hoofdveld mocht openen. Of dat Frisia een paar jaar geleden de keuken van de kantine kon verbouwen, omdat ze een deel van de opleidingsvergoeding hadden gekregen toen ik door Cambuur werd verkocht aan FC Utrecht. Frisia is altijd goed voor mij geweest. Ik vind het mooi dat ik soms iets kan terugdoen.”

Het voorstel om in Frisia-shirt op de foto te gaan, wordt door Diemers dan ook enthousiast ontvangen. Maar hij is niet de enige, blijkt in Rotterdam. ,,Steven vond het ook leuk”, zegt Diemers. ,,Ik had weleens gehoord dat hij ook bij Frisia heeft gevoetbald. Maar hij wist dat niet van mij.”

Volgens Frank Berghuis is het ‘niet meer dan normaal’ dat zijn zoon tijd neemt voor zijn oude amateurclub. ,,Daar is het voor Steven allemaal begonnen. Dat weet-ie donders goed, hoor”, zegt de oud-aanvaller.

,,We hebben een paar ontzettend leuke jaren in Leeuwarden gehad”, besluit Berghuis. ,,Onze jongste zoon Tristan is er geboren, Steven ging er voor het eerst naar school en speelde bij Frisia zijn eerste voetbalwed strijdjes. Je moet ergens beginnen, maar vooral niet vergeten waar je vandaan komt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Voetbal
Instagram