Nick Doodeman moet brutaler worden bij Cambuur

Vaak won Nick Doodeman met FC Volendam van SC Cambuur. Vanavond hoopt de aanvaller dat het andersom is. Over de kracht van zijn oude club en de verloren basisplaats bij zijn nieuwe club.

Nick Doodeman (rechts), op de foto in duel met Issa Kallon, speelde in 2020 nog tegen Cambuur.

Nick Doodeman (rechts), op de foto in duel met Issa Kallon, speelde in 2020 nog tegen Cambuur. Foto: Henk Jan Dijks

Daar sta je dan, tijdens de afsluitende training voor het duel met FC Volendam. Ingedeeld bij de reserves. Met het besef dus dat je juist bij je terugkeer naar je Noord-Hollandse makkers op de bank moet beginnen bij Cambuur.

Sneu voor Nick Doodeman? Ja. Terecht? Dat ook.

,,De vorm en scherpte die ik bij Volendam had in de eerste seizoenshelft, heb ik bij Cambuur nog niet kunnen laten zien”, erkent de 24-jarige vleugelspits, niet wars van enige zelfkritiek. ,Maar ik werk eraan en zo moet ik zorgen dat ik me weer in de basis speel.”

In twintig duels voor Volendam scoorde hij dit seizoen acht keer en verzorgde hij tienmaal de assist. Een op twee dus qua aangeven, bijna dezelfde cijfers qua afmaken. Ter vergelijking: bij Cambuur kwam hij in vijf wedstrijden nog niet tot een doelpunt en slechts tot één assist.

De verwachtingen, die waren hoog na zijn komst in januari. Alleen is het niet gegarandeerd dat een speler bij een nieuwe club zo even doorgaat met waar hij bij zijn oude club gebleven was. Doodeman merkte dat ook: ,,Als je in de zomer overstapt, heb je enkele weken voorbereiding om te wennen. Nu kwam ik tussentijds, iets dat ik zelf ook echt graag wilde. Maar dat is wel een verschil met in de zomer. Je hebt ineens andere spelers om je heen, er moeten automatismen komen. Dat vergt even tijd.”

Hij gebruikt dat niet als excuses, maar het zijn wel verklaringen voor waarom het nog niet loopt zoals gedacht. Doodeman begon goed, met een prima debuut tegen TOP Oss en een assist tegen Jong Ajax. De prima start werd echter in de knop gebroken door blessureleed. De rechterspits miste daardoor drie duels en moest min of meer opnieuw beginnen.

Er is echter geen reden om te twijfelen aan Doodeman; hij was niet voor niets voor de winter een van de smaakmakers van de competitie. Trainer Henk de Jong zei zondag na de nederlaag tegen Roda JC dat hij graag zou zien dat zijn aanwinst ,,soms wat brutaler is.” Zo had de aanvaller Cambuur bijvoorbeeld in Kerkrade al snel op voorsprong kunnen schieten, maar hij verzuimde dat.

Doodeman knikt. ,,Ik mag soms wel eens wat egoïstischer zijn, maar ik ben nu eenmaal een buitenspeler die vaak kijkt of iemand er beter voor staat. Gelukkig creëer ik wel de momenten om te scoren. Het moet er alleen nog wat vaker uitkomen.”

Is het niet als basisspeler, dan maar als invaller tegen zijn oude club. Een wedstrijd die hoe dan ook bijzonder is. ,,Ik heb nog veel contact met de jongens daar. Het is leuk om iedereen weer te zien. Maar ik laat me er niet door afleiden; de focus ligt op onze wedstrijd.”

‘Onze’ als in: van Cambuur. De afgelopen jaren stond Doodeman juist tegenover de Leeuwarders als speler die met Volendam vaak won. Hij kan dus prima duiden waarom zijn oude club zo vaak succesvol is tegen zijn huidige club.

,,Cambuur en Volendam waren en zijn in mijn ogen de twee best voetballende teams van de competitie. Met Cambuur zetten we hoog druk. Dat is iets waar Volendam, in mijn tijd, onderuit kon voetballen. En we zakten met Volendam vaak in tegen Cambuur, om te wachten op een fout en dan te counteren. Dat werkte erg goed.”

Vanavond hoopt hij opnieuw bij de winnende ploeg te horen, maar dan eens bij die in het geel-blauw in plaats van het oranje.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport