Cambuur is net zo goed als vorig seizoen en zelfs nog wat beter

Weer winst, weer een stap dichter bij de zo gewenste promotie. En: SC Cambuur evenaarde door de zege op Telstar gisteravond het puntentotaal van afgelopen seizoen.

Robin Maulun maakte namens Cambuur op vrije wijze de 1-0 tegen Telstar.

Robin Maulun maakte namens Cambuur op vrije wijze de 1-0 tegen Telstar. Foto: Henk Jan Dijks

Hoewel ze bij Cambuur in de jacht op promotie van wedstrijd tot wedstrijd leven en al helemaal niet per se de vergelijking met vorig seizoen maken, is het toch een mooi weetje voor de statistici: de winst van gisteravond betekende dat de koploper op 66 punten kwam. Dat is het aantal waarmee ze vorig jaar bovenaan stond toen de competitie door het coronavirus werd stilgelegd.

De ploeg van trainer Henk de Jong is dus even goed als toen. En zelfs nog iets beter. Want waar Cambuur vorig seizoen 29 duels nodig had om tot 66 punten te komen, lukte dat dit seizoen al in 27 duels. Ook opvallend: het is bijna exact een jaar geleden dat het aantal werd behaald. Toen was dat op 9 maart 2020, nu op 5 maart 2021.

,,Ongelooflijk aantal weer. Het zegt dat we al heel lang heel erg goed bezig zijn en dat we er opnieuw goed voor staan”, duidde De Jong het imposante puntentotaal van zijn ploeg.

Geen garanties

Garantie op promotie biedt het (nog) niet. Maar feit is dat Cambuur goed op weg is én blijft. ,,Maar ik ben nog niet het aftellen, hoor”, zei Doke Schmidt. De rechtsback was gisteren een van de beste spelers aan de zijde van de thuisclub. ,,We bekijken het van duel tot duel. Maar het draait goed.”

De verdediger was gisteravond betrokken bij het openingsduelpunt. Dat viel al na elf minuten. Schmidt gaf een prachtige bal op rechtsvoor Jarchinio Antonia, die goed teruglegde op de instormende Robin Maulun: 1-0, een goal ‘uit het boekje’.

Nog voor de eerste helft halverwege was, stond het al 2-0. Na defensief geklungel bij Telstar kwam de bal voor de voeten van Robert Mühren. De topscorer van de competitie trof voor de 26ste keer dit seizoen doel. Zoals Cambuur gisteren op evenveel punten kwam als vorig seizoen aan het einde, zo kwam de spits gisteren op evenveel treffers als toen.

Gevaar van Telstar

Op slag van rust slaagde Telstar erin om eindelijk gevaar te stichten. Rashaan Fernandes zag een inzet in het zijnet belanden. Even later was het alsnog raak toen diezelfde Fernandes met een hard schot van dichtbij Cambuurdoelman Sonny Stevens verschalkte: 2-1.

,,We hadden daarvoor zelf al kansen om 3-, 4- of 5-0 voor te staan”, constateerde De Jong. Zijn rechtsback knikte. ,,Zonde dat we de voorsprong niet vergrootten. Die tegentreffer was balen.” Dat laatste gold ook voor het uitvallen van Issa Kallon (hamstring) en Mees Hoedemakers (tik tegen de heup). De vrees bestaat dat Kallon enkele weken uit de roulatie zal zijn.

Zonder het duo hervatte Cambuur in de tweede helft de jacht op een derde doelpunt. Dat viel gelukkig voor de Leeuwarders al vrij snel. Antonia voegde aan zijn eerdere assist op mooie wijze een treffer toe: 3-1.

‘Scherp blijven’

Telstar probeerde daarna nog wel een tweede aansluitingstreffer te forceren, maar in grote problemen kwam Cambuur nooit echt. Schmidt: ,,Het is dan zaak om scherp te blijven, geen paniek.”

Bijna scoorde invaller Jamie Jacobs bij zijn rentree na blessureleed nog de 4-1 namens de Leeuwarders, maar ook die treffer viel niet.

De voorsprong aan kop bedraagt nu 9 punten, maar nummer twee De Graafschap komt morgen nog in actie tegen FC Eindhoven. Het verschil met nummer drie NAC Breda en nummer vier Almere City bedraagt 13 punten. Zij spelen respectievelijk maandag en vandaag nog tegen Jong AZ en Excelsior.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur