Drievoudig kampioen vaart nu in 'de rolstoel onder de zeilboten', maar Tjeerd van der Zee mankeert niks. Hij geniet met volle teugen van de Sneekweek

Na welgeteld 1091 Sneekweek-loze dagen was het als vanouds genieten op de Snitser Mar. Het eerste startsein was aan de te gretige O-jolzeilers niet besteed. ,,Oude garde, jonge honden’’, zo oordeelden de (beste) stuurlui aan de wal. Ruim twee uur later klonk de eerste finishtoeter alle betrokkenen als muziek in de oren. Het was bestemd voor een met de Sneekweek vergroeide zeilkampioen, die opzien baart in een opvallend bootje.

Na 1091 Sneekweek-loze dagen passeert Tjeerd van der Zee in zijn 2.4 als eerste de finishlijn.

Na 1091 Sneekweek-loze dagen passeert Tjeerd van der Zee in zijn 2.4 als eerste de finishlijn. Foto Eize Hoekstra

Zijn naam: Tjeerd van der Zee. De boot is een 2.4, uit te spreken als twee punt vier. Die naam verwijst niet naar de lengte van de eenpersoons kielboot (die is 4,20 meter) of het zeiloppervlak (grootzeil en fok in totaal bijna 8 vierkante meter), maar komt voort uit de wiskundige formules die de ontwerpers veertig jaar geleden hanteerden. Aardig detail: de Zweedse bedenker gaf met de bouw van de 2.4 een knipoog naar een fameus jacht dat deelnam aan de America’s Cup.