Nederlandse wielerploeg met Dumoulin op jacht naar regenboogtrui

Nederlandse wielerploeg met Dumoulin op jacht naar regenboogtrui ANP

Met Tom Dumoulin als kopman gaat de Nederlandse wielerploeg in het Italiaanse Imola op jacht naar de eerste wereldtitel op de weg sinds 1985. Joop Zoetemelk veroverde 35 jaar geleden in het Italiaanse Giavera del Montello de regenboogtrui. Sindsdien wacht Nederland op een wereldkampioen op de weg bij de mannen.

Niet het Zwitserse Martigny, dat de organisatie wegens de coronapandemie teruggaf, maar de Italiaanse streek Emilia-Romagna organiseert de wereldkampioenschappen. De renners wacht een parcours van 258,2 kilometer, verdeeld over negen ronden van 28,8 kilometer met finish op het autosportcircuit van Imola. In iedere ronde zijn er twee korte, maar steile beklimmingen.

Onder anderen Tourwinnaar Tadej Pogacar en nummer twee Primoz Roglic, beiden uit Slovenië, staan aan de start van het WK. Andere favorieten zijn de Belg Wout van Aert en de Fransman Julian Alaphilippe, met als outsiders de oudgedienden Vincenzo Nibali uit Italië en Alejandro Valverde uit Spanje. De Deen Mads Pedersen, die vorig jaar won, verdedigt zijn wereldtitel niet. Dumoulin krijgt hulp van onder anderen Sam Oomen, Pieter Weening en Dylan van Baarle.

De wielrenners beginnen om 10.00 uur. De finish wordt verwacht rond 16.45 uur.

Nieuws

menu