Nederlandse turntop terug naar Sportstad Heerenveen

Sanne Wevers met haar vader Vincent Wevers. Foto ANP/Vincent Jannink

Nederlands beste turnsters keren op korte termijn definitief terug naar Heerenveen. Daarmee komt een einde aan de centrale trainingen in Nijmegen.

De Nederlandse turntop verkaste eerder dit jaar noodgedwongen naar Gelderland nadat deze zomer trainers en de bond onder vuur kwamen te liggen door verklaringen van oud-sporters. Die betichtten oud-trainers maar ook Vincent Wevers - de huidige trainer-coach maar ook vader van onder meer olympisch kampioene Sanne - van grensoverschrijdend gedrag gedurende hun tijd als turnster.

Daarop besloot de KNGU het olympisch programma van Heerenveen te verplaatsen naar het neutrale Nijmegen en een onafhankelijk onderzoek te starten naar de beschuldigingen van de ex-turnsters.

Dat onderzoek is nog in volle gang. De KNGU kon woensdag bij monde van directeur Marieke van der Plas niet precies zeggen wanneer de resultaten daarvan openbaar worden gemaakt. ,,In elk geval niet in december’’, verwachtte ze. Dat was oorspronkelijk wel de bedoeling.

De nieuwe, tweede Heerenveense turnhal, speciaal gebouwd voor olympische sporters als Epke Zonderland en Sanne Wevers, wordt medio december geopend en ligt net als de huidige aan de Abe Lenstra-boulevard, bij Sportstad. Het is de bedoeling de volledige nationale vrouwenselectie voortaan in Heerenveen te laten trainen.

Als het aan technisch directeur Mark Meijer ligt dus ook Eythora Thorsdottir, Nederlands grootste talent dat normaal gesproken traint bij PAX in Hoofddorp. Thorsdottir heeft laten doorschemeren liever haar eigen plan te trekken. Meijer: ,,Dat is nog onderwerp van gesprek.’’

De groepstrainingen staan onder leiding van de Heerenveense bondscoach Gerben Wiersma. Ook Vincent Wevers verhuist terug naar Heerenveen. Of dat zo blijft, hangt af van het onafhankelijke onderzoek, zei directeur Van der Plas nog maar eens. ,,Maar daar kan ik nu nog niets over zeggen.’’

Nieuws

Meest gelezen