Nederlandse basketbalsters grijpen naast EK-ticket

Nederlandse basketbalsters grijpen naast EK-ticket ANP

De Nederlandse basketbalsters hebben zich niet weten te plaatsen voor het EK van komende zomer. De ploeg van bondscoach Hakim Salem verloor in de Slowaakse stad Piestany de beslissende EK-kwalificatiewedstrijd tegen het gastland met 61-50. Slowakije kwalificeerde zich zo als groepswinnaar voor de Europese eindronde.

Oranje zou zich met een overwinning voor het eerst in 31 jaar hebben geplaatst voor het EK. Onder leiding van de toenmalige bondscoach Meindert van Veen eindigden de basketbalsters in 1989 als zesde op het toernooi.

Voor de ploeg van Salem was de inzet van het duel in Piestany heel duidelijk: alles of niets. Het werd dat laatste. De basketballers liepen de hele wedstrijd achter Slowakije aan. Halverwege stond het 29-21 voor de thuisploeg. Oranje kwam in het derde kwart terug tot 41-37, maar in het begin van het laatste kwart liepen de Slowaakse vrouwen weer weg. Nederland wist zich niet meer op te richten en ontbreekt komende zomer op het EK in Frankrijk en Spanje.

Teleurstelling

"De teleurstelling is groot, ik heb hier geen woorden voor. We hebben hier twee jaar naar toegeleefd", zei Salem bij Ziggo Sport. "We hebben keihard verdedigd, maar de aanval liep niet. We misten teveel makkelijke ballen. Dan kan je verdedigen wat je wil, maar je moet tegen dit goede team zelf toch zo'n 70 punten maken. Het was een 'lelijke' wedstrijd. Als de aanval zo stroef loopt, kan je geen mentale fouten maken. Maar we lieten teveel ballen liggen."

De basketballers wonnen in groep H wel twee keer van Hongarije (66-56 en 68-63). In Amsterdam ging de ploeg van Salem in november met 84-64 onderuit tegen Slowakije. Omdat de drie landen in de poule allemaal twee keer wonnen en twee keer verloren, gaf het doelsaldo de doorslag. Oranje eindigde met het minste doelsaldo onderaan.

Nieuws

menu