Nederlands elftal gaat voor WK-wedstrijd tegen Ecuador geen signaal afgeven aan FIFA: 'Punt achter politieke kwesties gezet'

Louis van Gaal. Foto: ANP/ HH

Het Nederlands elftal gaat vrijdag vlak voor de tweede groepswedstrijd op het WK tegen Ecuador geen signaal afgeven aan de FIFA, de wereldvoetbalbond die niet wil dat aanvoerders van deelnemende teams de OneLove-aanvoerdersband dragen.

Er komt geen statement meer. ,,We hebben een punt gezet achter de politieke kwesties.”

Hij vervolgt: ,,Dat hebben we gedaan na de wedstrijd met de arbeidsmigranten. Wij zijn hier met een doel. Wij gaan niet het doel wat wij voor ogen hebben om wereldkampioen te worden laten verpesten door de FIFA of welke organisatie dan ook. De situatie rond de mensenrechten heb ik eerder al antwoord op gegeven. Ik denk dat dat voldoende is.”

De spelers van het Duitse elftal demonstreerden woensdag vlak voor het duel met Japan wel tegen de beslissing van de FIFA om een gele kaart te geven aan spelers die de veelbesproken band zouden dragen. De Duitsers hielden demonstratief een hand voor hun mond bij het maken van de elftalfoto. De Duitse ploeg wilde hiermee een signaal afgeven aan de FIFA, dat hun mond werd gesnoerd door het ’verbod’ op de OneLove-aanvoerdersband.

Gele kaart

De captains van Nederland, Duitsland, Engeland, Wales, België, Zwitserland en Denemarken waren tijdens het WK in Qatar van plan om de speciale band te dragen ter bevordering van inclusie. De FIFA liet echter weten dat er dan gele kaarten zouden volgen, waarna de nationale bonden besloten om het plan te laten varen.

Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, maakte woensdagmiddag vlak voor het duel met Japan ook een statement in het Khalifa International-stadion. Zij droeg de bewuste OneLove-band wel, terwijl ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino zat.

Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, volgde woensdagavond het voorbeeld van haar Duitse collega. Ze bekeek het duel van de Rode Duivels met Canada met de veelbesproken band om haar linkerarm op de tribune.

Sportminister Conny Helder

Sportminister Conny Helder bezoekt dinsdag het laatste groepsduel van Oranje op het WK met Qatar. Ze overweegt dan ook een OneLove-band te dragen. „Het idee achter de One Love-campagne, namelijk verbinding en inclusie, ondersteun ik van harte. Wat ik ga aantrekken moet ik nog bezien”, heeft ze via haar woordvoerder laten weten.

Nieuws

menu