Nard Brandsma wint fierljeppen Buitenpost met topsprong dankzij ervaring

Net zo laconiek als Nard Brandsma reageerde, sprong hij vlak daarvoor ook naar de zege in Buitenpost. Een bijna mislukte sprong werd met 20,65 een verre en winnende poging.

Nard Brandsma.

Nard Brandsma. FOTO HENK JAN DIJKS

Net als woensdag in It Heidenskip beperkte de tweede wedstrijd van het seizoen zich tot slechts drie voorrondesprongen. Waar dat bij de seizoenouverture logisch was, bleek de beslissing van wedstrijdleider Sytze Hilbrand Boschma een te voorbarige.

Meteen na afloop van de voorronde begon het te druppelen bij de eerste finalesprongen. Het leek dat een bui aanstaande was, waardoor besloten werd de wedstrijd definitief te beëindigen. Maar pluvius hield opeens het wolkendek dicht.

Terecht gemopper

De topklassers mopperden terecht. ,,Wy hiene gewoan trochljeppe kind’’, bromde Oane Galama. Nard Brandsma vulde aan: ,,Ik hie noch wol twa sprongen meitsje wollen.’’ Beiden zijn echte wedstrijdspringers en hun reactie was daarom logisch.

Toch kon Brandsma wel al heel tevreden zijn, want hij ljepte al een hoge 20 metersprong. Brandsma, kenmerkend laconiek: ,,Dit wie seker erfaring. Yn de earste sprong wie de oanrin perfekt, mar stie de stok wat te ticht by de skâns. By de twadde gong dat wat minder en by de tredde ek. Mar ik koe hiel goed korrizjearje en op erfaring kaam der opiens in fiere sprong út.’’

De Workumer had dan ook nog wel een sprongetje of twee willen maken. ,,It is goed dat wy einlik wedstriden hawwe. En as it dan sa fier is, wolst graach ritme krije. Dus sprongen meitsje.’’

Fysiek ongemak Galama

Voor Ysbrand Galama maakte het niet uit dat er geen finale gesprongen werd. Hij wist zich namelijk niet voor het toetje te plaatsen, maar baalde daar niet eens van. Hij was al blij überhaupt mee te kunnen doen. ,,Ik ha wat fysyk ûngemak hân en kin eins pas sûnt twa wiken wer springe’’, legt Ysbrand Galama uit.

Druk maakt de klassementswinnaar van vorig jaar zich niet. ,,Ik wol dit seizoen dochs mear in pear kear pike, tawurkje nei in dikke 21 metersprong. Oft it yn it algemien in goed seizoen wurdt? Och, dat wit ik net. Ik bin noch net ûnder de yndruk fan de oare topklassers…’’ Lachend, weglopend: ,,Mar dat sille sy ek net fan my wêze.’’

De Workumer was wel onder de indruk van Arend Veenstra, die in de jongenscategorie zijn tweede dagtitel op rij veroverde. Woensdag won de ljepper uit Surhuizum de seizoenopening al met een persoonlijk record van 16,15.

Recordsprongen Veenstra

Getooid in het pompeblêdenshirt, als leider van het klassement, deed hij het zaterdag nog twee keer beter. Via 16,48 kwam hij uit op een winnende 16,80. Ook de winnaar bij de junioren pakte de dagtitel middels een pr. Stefan Douma ljepte naar een beste persoonlijke prestatie van 18,32.

Tessa Kramer benaderde haar pr. Die zette de herintreder vorig jaar op 15,88. Nu kwam ze tot een knappe 15,70 en won daarmee bij de vrouwen. Berber de Vries was bij de meisjes met 13,86 de beste.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport