Nagenieten van zege bij Volendam voorbij, blik Cambuur ligt alweer op paasmaandag

De overwinning in Volendam heeft Cambuur vrijdag een boost gegeven. Foto: Henk Jan Dijks

Het grote aftellen richting de eredivisie is begonnen bij Cambuur. Maandag komt Excelsior (aanvang 14.30 uur) op bezoek in Leeuwarden en daarna zijn er nog maar zes wedstrijden te gaan. Promoveren ligt binnen handbereik.

Heel veel tijd om na te genieten van de super vrijdag had Cambuur niet. Maandag staat immers de thuiswedstrijd tegen Excelsior alweer op het programma. ,,Maar de jongens gingen wel even los’’, zei trainer Henk de Jong.

Logisch, want door de eigen 0-3 overwinning bij Volendam en de misstappen van De Graafschap (verlies tegen het laag geklasseerde FC Dordrecht) en NAC (gelijk bij Jong Ajax) deden de Leeuwarders uitstekende zaken in de race om de titel en promotie. ,,We hebben er een geweldig gevoel aan overgehouden. Dit geeft een boost’’, zei De Jong.

Blik op maandag

De Jong gaf zichzelf ook even de tijd om te genieten. ,,Pascal Bosschaart en Martijn Barto zeiden vrijdag bij 0-3 dat ik dat even moest doen.’’ Dat deed de Drachtster oefenmeester. Zaterdag ging de blik echter weer volledig richting maandag.

Grote hoofdbrekers heeft De Jong niet. ,,De kans is groot dat we met dezelfde elf starten’’, zei De Jong zondag. Sonny Stevens werd vrijdag tijdens de wedstrijd behandeld aan zijn enkel, maar kan spelen. ,,We hebben geen schade opgelopen in Volendam.’’

De Jong merkt dat de schwung weer in zijn ploeg zit. De eerste helft tegen Roda JC miste hij dat een week geleden. ,,Het is ook niet zo gek dat het even wat moeizamer ging, want we raakten wat jongens kwijt.’’ De vervangers van Robin Maulun en Jamie Jacobs moesten bijvoorbeeld even wennen, maar Ragnar Oratmangoen en Michael Breij hebben hun draai gevonden.

Drukke achtdaagse

Cambuur heeft een drukke achtdaagse, die vrijdag begon in Volendam en via Excelsior eindigt in Den Bosch bij het laaggeplaatste FC Den Bosch. Als die wedstrijd vrijdag is gespeeld, heeft Cambuur 33 duels achter de rug. Dat betekent dat bij het eventuele stopzetten van de competitie de stand op dat moment telt als eindstand, waarmee een scenario als een jaar geleden wordt voorkomen.

Op eigen kracht moet Cambuur de klus ook kunnen klaren. Scherpte blijft wel een vereiste, zei De Jong. Ook tegen middenmoter Excelsior van oud-Cambuurspeler en trainer Marinus Dijkhuizen. ,,We krijgen weer een ander systeem tegenover ons, maar de scherpte, beleving en werklust zit er in. De beslissende weken zijn begonnen.’’

Vermoedelijke opstelling: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Bangura; Oratmangoen, Hoedemakers, Breij; Antonia, Mühren, Kallon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur