Na bijna 5 maanden weer in teamverband sporten. Fysiotherapeuten waarschuwen voor blessures: doe rustig aan

Volwassenen tot 27 jaar mogen vanaf 3 maart weer in teamverband sporten zonder anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Fysiotherapeuten houden hun hart vast, na een lange periode van inactiviteit is er een grote kans op langdurige blessures.

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

Teamsporters ouder dan 18 jaar mochten vanaf half oktober niet meer in groepsverband trainen. Alleen met tweetallen, op anderhalve meter mocht worden gesport. Veel teamsporters haakten hierdoor af en hielden sindsdien zelf hun conditie op peil. Maar dat gebeurde niet altijd. De meeste teamsporters zijn niet zo van het individuele sporten, legt sportfysiotherapeut Roderick Lagendijk van Fysio-Actief (vestigingen in Bolsward, Sneek en Joure) uit. „Selecties die op een hoger niveau spelen, zijn vaak wel doorgegaan met sporten, maar bij lagere teams is dat veel minder het geval.”

Niet zomaar terug op oude niveau

Lagendijk houdt daarom met het ergste rekening de komende weken. „Teamsporters die denken zo weer op hun oude niveau te zitten, hebben het mis”, vertelt hij. „De kans op langdurige blessures is groot, bijvoorbeeld aan je kruisband, meniscus of kraakbeen.”

„Stel je scheurt je kruisband, dan heb je een hersteltraject van negen maanden of meer”, somt Lagendijk op. „Dat zijn niet de leukste vooruitzichten.” Dan kun je na bijna vijf maanden zonder sporten vanwege corona, door zo’n blessure pas in 2022 weer een wedstrijd spelen.

Eerste lockdown

De voorspelling dat er veel blessures aan zitten te komen, zijn niet uit de lucht gegrepen. Toen mensen na de eerste lockdown weer mochten sporten, zag hij een toename van het aantal sportblessures in zijn fysiopraktijk in Joure. „In de elf jaar dat ik als fysio daar werk, heb ik het nog nooit zo druk gehad in een fase waarin het sporten weer opstartte”, zegt hij. „Vooral in mei en juni maar ook na de zomervakantie waren er veel patiënten.”

Hij verwacht niet direct een toename van patiënten met sportblessures. „Eind maart, begin april komen denk ik de eerste gevallen weer binnen. Iedereen is dan inmiddels opgestart”, zegt hij. Maar mensen gaan niet direct naar de fysiotherapeut na een blessure. „Als ze na twee weken nog met een dikke knie thuiszitten, dan gaan ze pas naar ons toe.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
Sport