Moment van de waarheid voor Lyon en Depay tegen Bayern

Moment van de waarheid voor Lyon en Depay tegen Bayern ANP

Voor Olympique Lyon en Memphis Depay staat woensdag niet alleen een plaats in de finale van de Champions League op het spel maar mogelijk ook het voortbestaan van de relatie tussen club en speler. Na dit seizoen loopt het contract af van de Nederlander en Depay heeft al laten doorschemeren mogelijk te vertrekken als er geen Europees voetbal wordt gespeeld.

Lyon eindigde afgelopen seizoen in de Franse Liga 1 op een teleurstellende zevende plaats; niet genoeg om Europa in te gaan. Alleen het winnen van de Champions League zou het team in Europese competitie houden waar het al twee decennia onafgebroken acteert. Maar daarvoor moet in de halve finale eerst afgerekend worden met topfavoriet Bayern München.

"Bayern is een topploeg, we moeten zeker zijn dat we er klaar voor zijn", blikte Moussa Dembélé vooruit naar het treffen van dinsdag. Trainer Rudi Garcia is het met zijn aanvaller eens. "Ons zelfvertrouwen groeit maar we moeten een stunt uithalen zoals tegen Juventus en City", weet de Franse coach.

Over Depay kan Garcia in ieder geval weer beschikken. De aanvaller raakte in december zwaar geblesseerd maar heeft zijn eerste wedstrijden al weer achter de rug, geholpen door de uitbraak het coronavirus die het seizoen volledig overhoop haalde. De Franse competitie werd in mei stilgelegd en niet meer hervat, en de Champions League werd naar augustus doorgeschoven; genoeg tijd voor Depay om te herstellen.

Depay erg belangrijk voor coach

"Met of zonder hem spelen zijn twee heel verschillende dingen", stelt Garcia volgens het Duitse persbureau dpa. "Hij is een speler waartegen tegenstanders niet graag spelen, hij maakt ze bang. Bij ons is hij zeer gerespecteerd, hij is onze aanvoerder. Te kunnen rekenen op een speler zoals hij, is echt groots", complimenteerde middenvelder Bruno Guimaraes de Nederlander in sportkrant L'Équipe.

Depay maakte zijn rentree in de verloren Franse bekerfinale tegen Paris Saint-Germain. Een week later speelde hij in de achtste finalewedstrijd tegen Juventus een cruciale rol. Hij scoorde het enige doelpunt uit een penalty, precies genoeg om door te gaan. Dembélé was de grote man tegen Manchester City. Hij kwam voor Depay in het veld en scoorde twee maal in het met 3-1 gewonnen duel.

Met Bayern heeft Lyon nog een oude rekening te vereffenen. Een keer eerder, in 2010, haalde de Franse club de halve finales van de Champions League maar moest daarin het hoofd buigen voor de Duitsers. Het werd over twee wedstrijden 4-0 voor de 'Rekordmeister', geleid door Louis van Gaal en met Arjen Robben en Mark van Bommel in de gelederen. Ze verloren de finale vervolgens van Inter.

Nieuws

menu