Mitchell van Bergen doorbreekt met zijn doelpunt tegen PSV een mentale barrière

Mitchell van Bergen (links) viert zijn goal met zijn ploeggenoten. FOTO ANP

Niemand bij SC Heerenveen snakte zo naar een treffer als Mitchell van Bergen. Met zijn goal tegen PSV doorbrak hij een mentale barrière.

Je zou bijna gaan geloven in hogere machten, die toevalligerwijs elke keer hun neus aan het venster drukten als Mitchell van Bergen in scoringspositie kwam.

Paal of lat. Knap keeperswerk. Schoten die over of naast verdwenen of domweg kortsluiting in het hoofd – wat Van Bergen ook probeerde, een doelpunt maken lukte maar niet.

Van Bergen had aanvankelijk het rotsvaste geloof dat de treffers vanzelf zouden komen. Als hij geen kansen meer zou krijgen, of zijn waarde voor het team zou verliezen doordat er geen dreiging meer van hem uitging, pas dan zou hij zich zorgen maken.

Maar toch ging de improductiviteit stilaan aan hem vreten, de voorbije weken. Een obsessie? Dat gaat wellicht te ver om zijn honger naar een doelpunt te omschrijven. Maar elke wedstrijd zonder doelpunt sloop de twijfel meer in zijn hoofd.

Extra afwerkoefeningen

Hij sprak erover met de technische staf. Probeerde zijn vertrouwen op te vijzelen, simpelweg door heel veel afwerkoefeningen op de trainingen te doen. En dus zag je, wanneer alle spelers van Heerenveen al van het trainingsveld liepen, Van Bergen nog weleens met Jeffrey Talan en derde doelman Jan Bekkema op het veld staan.

Het scenario: de assistent-trainer van Heerenveen speelde de ballen in, waarna de opdracht voor Van Bergen kristalhelder was. Scoren, scoren, scoren. Zo vaak mogelijk, als remedie tegen de twijfel.

Het verklaarde de eruptie van vreugde bij de vleugelaanvaller, gisteren na zijn doelpunt tegen PSV. Van Bergen doorbrak gevoelsmatig zijn mentale barrière.

Aloude voetbalwet

,,Eindelijk viel-ie een keertje goed”, verzuchtte Van Bergen. ,,Het moest er gewoon eens van komen. Het is alleen zo jammer dat we de overwinning niet over de streep konden trekken. Wanneer je vlak voor tijd met 2-1 voor staat, moet je zo’n wedstrijd professioneel uitspelen.”

Heerenveen speelde gelijk tegen PSV, maar persoonlijk boekte Van Bergen misschien wel zijn belangrijkste zege dit seizoen. En wat schrijft een aloude voetbalwet ook alweer voor? ,,Scoor je er eentje, dan vallen er snel meer, toch?”, zei Van Bergen lachend. ,,Laten we het hopen.”

Nieuws

menu