'Misschien is Ireen Wüst wel te goeiig'

Waar Sven Kramer, de andere schaatsicoon, in zijn carrière nog nooit één tel wakker heeft gelegen van onzekerheid over een ploeg, sponsor of salaris, overkomt het de meest succesvolle Nederlandse olympiër Ireen Wüst nu voor de derde keer. Waarin zit hem dat verschil? Vier visies.

 Ireen Wüst. ANP JERRY LAMPEN

Ireen Wüst. ANP JERRY LAMPEN

Erben Wennemars, ex-ploeggenoot van Wüst en Kramer:

,,Ireen Wüst wint elk seizoen een grote prijs. Aan haar capaciteiten of leeftijd (31, red.) kan het nóóit liggen. Het enige dat niet voor haar spreekt, is hoe het het afgelopen seizoen ging in die ploeg van haar, Justlease.nl. Dat was geen team, dat zag iedereen.

Waar Sven Kramer bij Team Lotto NL-Jumbo zijn jongere ploeggenoot Patrick Roest omarmt, op het schild hijst en altijd samen met hem traint, deden Wüst en teamgenoot Antoinette de Jong veel apart. Coach Rutger Tijssen heeft dat niet goed kunnen managen.

Wat ik ook zie, als je Wüst vergelijkt met Kramer: Kramer beheerst het als geen ander om op het juiste niveau te communiceren met een sponsor. Hij voelt aan wat er bij komt kijken, hoe je een relatie aangaat en onderhoudt. Dit met Wüst en Justlease, zo’n enorme miscommunicatie, was Kramer nooit overkomen.

Maar we moeten geen paniek zaaien. Het is pas maart. Als Ireen in december nog zonder sponsor zit, heeft ze een probleem.’’

Gianni Romme, oud-coach van Wüst bij Team Continu:

,,Voor de derde keer moet Ireen gaan leuren voor een sponsor, terwijl ze wéér gewoon heeft geleverd. Als enige van haar ploeg won ze olympisch goud. Het enige dat ik kan bedenken, is dat het misschien komt door haar goeiigheid. Op zich de beste denkbare eigenschap, maar misschien niet in de harde, commerciële schaatswereld.

Ze wil het goed doen voor iedereen, vergeet soms zichzelf en laat dan over zich heen lopen.

Het verschil met Sven Kramer is dat die alles regelt en bepaalt. Van jongs af aan. Ireen heeft een bepaalde omgeving nodig, neemt het heft niet helemaal in eigen hand en laat zich dingen overkomen. Ze laat zich nu eigenlijk te grazen nemen door mensen die haar hebben gebruikt. Dat zou niet zo moeten zijn natuurlijk.’’

Frank van den Wall Bake, sportmarketeer:

,,Ik begrijp totaal niet wat hier gebeurt. Ireen is een fantastische ambassadrice van de sport, die nog zeker vijf tot zeven jaar van waarde is. Ze is een icoon ter grootte van ‘Ard en Keessie’ en Sven Kramer. Als ze al inboet qua prestaties - het is menselijk om op enig moment over je hoogtepunt heen te zijn - dan blijft ze een boegbeeld van het schaatsen.

Geef haar een andere rol in het team, als begeleider of mentor van jeugdige ploegleden, of laat haar lezingen geven bij bedrijven. Bovendien is ze fatsoenlijk, beleefd, zal nooit in een foute pas lopen. Veel bedrijven, zoals banken of verzekeraars, spreekt dat juist aan. Ik kan me niet voorstellen dat er geen bedrijven zijn die zich niet aan haar willen verbinden.

Ik ken Ireen niet als lastig, maar al zou ze dat zijn: welke andere topsporter is dat niet? Dat is inherent aan het bestaan, net als egoïsme. Johan Cruyff was soms ook lastig, Sven Kramer kan ook hartstikke lastig zijn.’’

Marcel Beerthuizen, sportmarketeer:

,,Feit is wel dat het commerciële verschil tussen mannen en vrouwen in het schaatsen nog steeds groot is. In handbal en hockey is dat niet zo, maar naar mannenschaatsen kijken nog meer mensen dan naar vrouwenschaatsen. Toen Ireen Wüst drie jaar geleden Team4Gold oprichtte, was ik dichtbij een goede deal voor haar team. Dat was een grote, serieuze partij, maar het ging op het laatste moment niet door omdat de raad van commissarissen van het bedrijf besloot niet zo’n bedrag in het schaatsen te kunnen stoppen. Er is dus best interesse.

Aan Wüst kan het niet liggen. Ze is weliswaar niet van de grachtengordel, maar wel van heel Nederland.

Volgens mij is zij ook de dupe van het systeem in het schaatsen. Dat heeft zich de afgelopen tijd omringd met gelukzoekers, die voor een paar ton een ploeg beginnen, snel willen scoren door hun naamsbekendheid te vergroten, maar intrinsiek niet gemotiveerd zijn om iets wezenlijks te doen voor de sport of de atleet. En er dan snel weer mee stoppen. Dat verwijt is de KNSB te maken. Die lukt het maar niet om een duurzame structuur te bouwen, die waarde vertegenwoordigt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport