Memphis Depay lijdt veel balverlies maar is niet slordig | column hans westerhof

Tijdens het EK geven vier noordelijke kopstukken uit betaalde voetbal beurtelings hun visie op de actualiteit. Vandaag voormalig trainer Hans Westerhof.

Hans Westerhof.

Hans Westerhof.

Het is maar weinig spelers en coaches gegeven om na een wedstrijd een zinnig commentaar te geven. Bijna standaard hoor ik: ,,We moeten leren van onze fouten.’’ Of: ,,We waren slordig aan de bal.’’

Eerst maar eens over het leren van onze fouten.
Natuurlijk is dat een waarheid als een koe maar ik zou daar graag aan toe willen voegen. ,,Durf een fout te maken.’’

Nu zie je soms eindeloos risicoloos rondspelen van een bal met als eindstation de keeper die een peer naar voren geeft waar niemand iets mee kan. Conclusie: iemand die geen fouten maakt, maakt meestal niets.

 

Dan over ‘slordig aan de bal: volgens mij ben je slordig als je iets heel goed kunt maar het heel slecht doet. Als een pass over 20 meter van Joey Veerman niet aankomt is dat slordig. Als bijvoorbeeld Floranus balverlies lijdt in dezelfde situatie, is dat niet slordig maar onkunde.

Iemand die ook veel balverlies lijdt maar niet slordig is, is Memphis Depay. Hij legt veel risico in zijn actie, gelukkig wel want hij is een van de weinigen op het EK die nog een individuele actie in huis heeft. Wiel Coerver zou goedkeurend knikken in zijn graf (of in zijn urn, dat weet ik niet).

Memphis voor de camera is een andere Memphis dan voorheen. Niet meer hautain, niet meer argwanend . Hij gaat anders met kritiek om. Hij heeft blijkbaar geleerd om kritiek van kenners (daar zijn er weinig van) ter harte te nemen en kritiek van betweters (daar zijn er veel van) naast zich neer te leggen en niets van aan te trekken.

Memphis heeft een heel grote leeuw op zijn rug laten tatoeëren. Toepasselijk, want een leeuw kijkt echt niet om als er een klein hondje blaft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport