Meerjarig contract voor Cambuur-talent Smand

Cambuur-verdediger Floris Smand in actie tegen RKC Waalwijk.

Cambuur-verdediger Floris Smand in actie tegen RKC Waalwijk. Foto: Dijks Media

Hij stond al te boek als een talent en werd de revelatie van de afgelopen oefencampagne: Floris Smand. De verdediger (19) ziet zijn stormachtige ontwikkeling nu beloond worden met een meerjarig contract in Leeuwarden.

Cambuur maakte woensdagmiddag bekend dat Smand voor twee seizoenen is vastgelegd. De club heeft bovendien een optie op nog een jaar.

Kans gegrepen

Smand komt uit Lemmer en speelde kort bij CVVO en Flevo Boys, waarna Cambuur hem al in 2015 opnam in de eigen jeugdopleiding. Hij doorliep vervolgens alle elftallen, om als speler van Onder 21 met het eerste mee te gaan trainen. Cambuur kampte met een gebrek aan linker centrale verdedigers en op die plek greep Smand deze zomer zijn kans.

De verdediger stond afgelopen zaterdag in de basis tegen RKC Waalwijk, waar Cambuur de voorbereiding afsloot met een gelijkspel (1-1). Smand maakte indruk, zoals hij dat als invaller in de tweede helft ook deed in de oefennederlaag op bezoek bij PEC Zwolle (3-1).

‘Dik verdiend’

Ondanks alles zal hij zaterdag bij de seizoensouverture tegen Excelsior vermoedelijk in de basiself plaats moeten maken voor de meer ervaren aanwinst Léon Bergsma. Aan geloof in zijn kwaliteiten echter geen gebrek bij Cambuur: technisch manager Foeke Booy noemt het meerjarige contract ,,dik verdiend”.

Booy: ,,Floris is een kind van de club en heeft deze voorbereiding zeer stabiel gepresteerd. Hij heeft laten zien dat hij mee kan qua tempo en weerstand. Wat dat betreft heeft hij dit zelf afgedwongen. Het is ook meteen een groot compliment richting onze jeugdopleiding.”