Max Verstappen op sportgala NOC*NSF voor derde keer uitgeroepen tot Sportman van het Jaar, Schouten troeft Schulting af

Verstappen is naast tweevoudig wereldkampioen Formule 1 nu ook tweevoudig Sportman van het Jaar.

Max Verstappen is op het sportgala van NOC*NSF uitgeroepen tot Sportman van het Jaar! De 25-jarige Limburger werd in november voor de tweede keer in zijn loopbaan wereldkampioen Formule 1, wat voor de jury van het gala voldoende reden was hem opnieuw te bekronen tot ’s lands beste atleet.

Verstappen, die op het gala niet aanwezig was, liet de eveneens genomineerde schaatser Thomas Krol en de baanwielrenner Harrie Lavreysen achter zich.

Zijn jongere zus Victoria was naar AFAS Live in Amsterdam gekomen om voor hem de bijbehorende Jaap Eden Award in ontvangst te nemen uit handen van schaatscoryfee Ireen Wüst.

Vijftien grand-prixzeges

Verstappen was eerder Sportman van het Jaar in 2016 en 2021. In 2016 was hij de eerste Nederlandse winnaar en de jongste ooit van een Formule 1-race. Vorig jaar kreeg hij de eretitel vanwege zijn eerste wereldtitel in de koningsklasse van de autosport. Dit jaar prolongeerde hij zijn titel met een recordaantal van vijftien grand-prixzeges. Bovendien bezorgde hij samen met zijn Mexicaanse teamgenoot Sergio Pérez renstal Red Bull het kampioenschap bij de constructeurs.

Na de uitreiking volgde een filmpje waarin tal van coureurs en oud-coureurs uit de Formule 1 Verstappen gelukwensten, onder wie Jackie Stewart, Nelson Piquet, Mark Webber, Nico Hülkenberg en Damon Hill.

Schouten Sportvrouw van het Jaar

Irene Schouten is op het Sportgala in Amsterdam gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. De 30-jarige schaatsster uit Noord-Holland was afgelopen winter de onbetwiste koningin van de Olympische Winterspelen in Beijing met drie gouden medailles en ook nog een bronzen plak.

Ze kreeg in de verkiezing de meeste stemmen van haar collega-topsporters en de vakjury en ontving de bijbehorende Jaap Eden Award tijdens het gala in AFAS Live uit handen van oud-voetballer Ruud Gullit.

Schouten is de opvolger van atlete Sifan Hassan, die dit jaar niet was genomineerd. Tweevoudig olympisch kampioene shorttrack Suzanne Schulting en wereldkampioene wielrennen Annemiek van Vleuten waren de andere twee genomineerden.

Schouten was het afgelopen schaatsseizoen praktisch onverslaanbaar en bekroonde haar hegemonie op de lange afstanden in Beijing met goud op de 3000 meter, 5000 meter en massastart. Daar kwam nog brons op de ploegachtervolging bij. Ze is daarmee de succesvolste Nederlandse sporter ooit op één Winterspelen. Een maand na de Spelen veroverde ze tot haar eigen verbazing ook nog de wereldtitel allround.

Nieuws

menu