Marwin Talsma Nederlands kampioen op 10 kilometer na diskwalificatie Jorrit Bergsma

Schaatser Talsma leeft mee met gediskwalificeerde Bergsma ANP

Marwin Talsma uit Grou is de nieuwe Nederlands kampioen op de 10 kilometer. Jorrit Bergsma dacht voor de zevende keer goud te claimen, maar de jury riep Talsma uit als winnaar en zette Bergsma terug na een discutabele wissel. Patrick Roest zat naar het einde van zijn rit toe helemaal kapot en schoof nog een plekje op. Hij werd tweede.

Dat het gevaar niet van Sven Kramer ging komen, dat was al voor de dweil duidelijk. Hij leek niet echt met het mes tussen de tanden voor de snelst mogelijke tijd te gaan, maar er eerder een verkapte training van te maken. Zijn start was relatief traag, vervolgens zette hij weer wat aan, dan gingen de rondetijden weer omhoog om te finishen met een indrukwekkende eindsprint: 13.10,10. Zo was Erik Jan Kooiman na drie van de vijf ritten nog altijd de leider met 12.59,70.

Daar kwam na de dweil al snel verandering in, toen Patrick Roest op het ijs verscheen. De kampioen op de 5 kilometer haalde veel van Kooimans tijd af, maar zat er ruim voor het einde al helemaal doorheen. Hij greep naar zijn benen en bleef directe tegenstander Marcel Bosker nog maar net voor: 12.57,67.

Marwin Talsma en titelverdediger Jorrit Bergsma wisten wat ze te doen stond. Het grote talent en de veteraan hielden elkaar in evenwicht en zaten halverwege hun rit nipt boven de tijd van Roest. Zoals verwacht liep het verschil in de slotfase echter snel op, in het voordeel van Bergsma. Hij had op de streep zes seconden over op Roest, maar het gevaar kwam van Talsma die een eindsprint in petto had. Na de rit werd Bergsma tot zijn grote ongenoegen echter nog gediskwalificeerd nadat Talsma in moest houden bij een wissel. De 22-jairge Talsma is de nieuwe Nederlands kampioen.

Talsma leeft mee met Bergsma

Voor Talsma, die vanuit de buitenbaan even moest inhouden, had dat niet gehoeven, zegt hij aan de NOS. „Nee, ik dacht dat ik het zo wel met Jorrit kon oplossen. Ik moest echter wel net even een tikje omhoog om achter hem langs te kunnen. Ik wist echter niet dat het tot diskwalificatie van Jorrit zou leiden. Dat vind ik echt heel zuur voor hem. Ja, het is sport, maar ik win liever op basis van mijn tijd dan dat ik op deze manier goud pak. Het was een moeilijke beslissing. Het blijft niettemin mooi, een Nederlandse titel.”

Talsma maakte eerder bij deze NK afstanden enige indruk met persoonlijke records op de 5000 meter (vijfde) en 1500 meter (tiende). Met zijn machtsgreep op de 10.000 meter, eveneens met een persoonlijk record, lijkt hij nu op nationaal niveau echt doorgebroken. Hij behaalde drie seizoenen geleden al eens twee bronzen medailles op de 5000 en 10.000 meter bij de NK.

Nieuws

Meest gelezen