Marrit Steenbergen pakt met estafetteploeg verrassend eerste goud 4x200 meter bij EK

Zwemster Marrit Steenbergen. ANP

De Nederlandse estafettezwemsters hebben bij de EK in Rome verrassend het goud gepakt op de 4x200 meter vrije slag. Het jonge Oranje-kwartet, bestaande uit Imani de Jong, Silke Holkenborg, Janna van Kooten en Marrit Steenbergen uit Oosterwolde, veroverde in het openluchtzwembad in het Foro Italico de Europese titel in 7.54,07. Groot-Brittannië eindigde als tweede (7.54,73), het brons ging naar Hongarije (7.55,73).

De Jong (20), Holkenborg (20), Van Kooten (17) en Steenbergen (22) zorgden niet alleen voor de eerste Nederlandse medaille in Rome; ze bezorgden Nederland voor het eerst in de historie de Europese titel op de 4x200 meter vrije slag. Bij vorige EK’s was de estafetteploeg op de 4x200 meter nooit verder gekomen dan zilver.

Startzwemster De Jong lag na de eerste 200 meter op de derde plaats. Holkenborg nam het op de tweede 200 meter op tegen onder anderen de Hongaarse topzwemster Katinka Hosszú en die wist ze voorbij te zwemmen. Van Kooten, de jongste van het Nederlandse kwartet die over drie dagen haar 18e verjaardag viert, rukte daarna zelfs op naar de eerste plaats. Pas op haar laatste meters moest de tiener die weer afstaan aan de Britse vrouwen, maar Van Kooten zorgde er wel voor dat Steenbergen op de laatste vier banen met Freya Anderson kon gaan duelleren om het goud. De kopvrouw van Oranje, die zich eerder op de avond als tweede plaatste voor de finale van de 100 vrij, pakte die kans met beide handen aan.

Steenbergen klokte met 1.56,26 met afstand de beste splittijd en bezorgde Nederland een historische zwemtitel.

Nieuws

menu