Marrit Steenbergen bezorgt estafettezwemsters EK-brons op 4x100 wissel

Kira Toussaint, Maaike De Waard, Tes Schouten en Marrit Steenbergen met de bronzen medaille. FOTO ALBERTO PIZZOLI

Marrit Steenbergen heeft de Nederlandse zwemploeg op de slotdag van de EK langebaan in Rome opnieuw een medaille bezorgd. De 22-jarige Friezin leidde de estafetteploeg naar het brons op de 4x100 meter wisselslag. Het betekende voor Steenbergen haar zevende medaille in het buitenbad van het Foro Italico.

In de finale van de 4x100 wissel vormde Steenbergen, uit Oosterwolde, het Nederlandse kwartet met Kira Toussaint (rugslag), Tes Schouten (schoolslag) en Maaike de Waard (vlinderslag). Na 300 meter lag Oranje op de vierde plaats, maar op de afsluitende vrije slag wist Steenbergen één plek op te schuiven door de Italiaanse Silvia Di Pietro te passeren. Het goud ging in 3.55,25 naar Zweden, voor Frankrijk (3.56,36). Nederland finishte in 3.57,01, een verbetering van het nationale record.

„Estafettes halen vaak iets extra’s bij mij naar boven”, zei Steenbergen bij de NOS. „Normaal kijk ik nooit naar het scherm. Maar vlak voor ik nu overnam, keek ik wel even. Ik dacht: oké, we liggen er bij. In de laatste 50 meter kwam ik steeds dichter bij de Italiaanse. Dat was puur op kracht, gewoon gaan. Supervet dat we hier brons pakken.”

Toussaint plaatste die prestatie direct in historisch perspectief. „Volgens mij hebben de Nederlandse dames in 1983 voor het laatst op het podium gestaan op de 4x100 wissel, dat was ook in Rome. Mijn moeder, Jolanda de Rover, zwom toen ook de rugcrawl”, aldus Toussaint. „Heel bijzonder dat wij nu hier met z’n vieren ook op het podium staan.”

De Nederlandse ploeg behaalde in het 50 meterbad in Rome elf medailles: vier goud, één zilver en zes brons. Steenbergen werd Europees kampioene op de 100 en 200 vrij en had ook een aandeel in twee gouden estafettemedailles (4x200 vrij en 4x100 wissel gemengd). Ze pakte daarnaast zilver op de 200 wissel en brons met de estafettezwemsters op de 4x100 vrij. De andere Nederlandse medailles werden behaald door De Waard (brons op 50 rug en 50 vlinder), Toussaint (100 rug) en Valerie van Roon (50 vrij).

Italië won het medailleklassement met 35 plakken, waarvan dertien gouden. Hongarije en Groot-Brittannië veroverden beide vijftien medailles. Nederland eindigde op de vierde plek in het klassement.

Nieuws

menu