Marit Bouwmeester uit Warten voegt vijfde Europese titel toe aan indrukwekkende erelijst

Marit Bouwmeester donderdag in actie op het EK.

Marit Bouwmeester donderdag in actie op het EK. Foto: Thom Touw

Er staat nog altijd geen maat op Marit Bouwmeester. De 34-jarige topzeilster uit Warten veroverde vrijdagmiddag met overmacht haar vijfde Europese titel in de klasse ILCA-6 (voorheen Laser Radial).

Het verhaal mag genoegzaam bekend zijn. Marit Bouwmeester nam na de Olympische Spelen van augustus 2021 (waar ze brons won) een sportieve pauze. Ze beviel in mei vorig jaar van dochter Jessie en meldde zich enkele maanden later weer bij de vloot.

Bouwmeester gaf aan dat ze voor de vierde keer naar de Spelen wilde. De vijfvoudig wereldkampioene heeft al olympisch goud (2016), zilver en brons in de tas, maar de sportieve honger is nog altijd niet gestild.

Om volgend jaar naar Parijs te kunnen, moet Bouwmeester het enige voor Nederland beschikbare startbewijs zien te veroveren. De kwalificatiewedstrijden worden dit jaar gehouden, te beginnen deze week in het Italiaanse Andora. Op het EK liet Bouwmeester er geen gras over groeien. Onder lastige omstandigheden (weinig wind, terwijl er ook nog een boei van het anker sloeg) toonde zich in een veld van meer dan 110 zeilsters heer en meester.

Bouwmeester was na tien van de elf races al zeker van het goud. Ze schreef drie manches op haar naam en werd drie keer tweede. Ze gaf onder andere haar grote rivale, regerend olympisch kampioene Anne-Marie Rindom uit Denemarken, het nakijken. Bouwmeester mocht twee resultaten (12 en 48) van haar scorebord wegstrepen en stond na tien races liefst 25 punten voor op Rindom. Zonder risico te nemen, besloot ze het EK met een twaalfde plaats.