Mariska, Jeanine en Linda Bosma, voetballende zussen bij Heerenveense Boys

Mariska, Jeanine en Linda Bosma leven voor voetbal. Minimaal vijf dagen per week reizen ze op en neer vanuit woonplaats Nij Beets naar hun clubs. Voor het eerst spelen ze nu op het veld en in de zaal in hetzelfde team. ,,Wij snappen elkaar met voetbal.”

De zusje Bosma zijn allemaal zaalvoetbalsters van Libertas.

De zusje Bosma zijn allemaal zaalvoetbalsters van Libertas. FOTO JILMER POSTMA

E igenlijk wilde Mariska Bosma (23) zich dit seizoen eens puur en alleen richten op zaalvoetbal. Haar club Libertas speelt voor het eerst in de eredivisie (het hoogste nationale niveau) en dat gaat flink aanpoten worden. Maar toen haar zusjes Jeanine en Linda (beiden 21 jaar) vroegen of ze niet toch weer bij veld-hoofdklasser Heerenveense Boys wilde aansluiten, kon ze geen nee zeggen. ,,Het is te combineren, dus waarom niet?”, zegt ze met een lach. ,,Dan voetbal ik lekker elke dag.”

,,We wilden ook heel graag een keer samen in één team voetballen”, vult Jeanine aan. ,,Nu kan het nog. Straks gaan we allemaal onze eigen weg, bijvoorbeeld na onze studie, en we worden ook wat ouder. Je hebt allemaal al je eigen leven en dan zie je elkaar steeds minder, maar met voetbal zijn we nu in ieder geval samen. En wij snappen elkaar met voetbal.” Linda ziet het wel voor zich, een Bosma-blokje bij het in Driezum opgerichte Libertas. ,,Dat zou leuk zijn, als we tegelijk op het veld zouden staan.”

Er is nog een vierde zus, Daniëlle, die samen met Jeanine en Linda een drieling vormt. Ook zij voetbalt, maar op een iets lager niveau. Linda: ,,Zij kiest vooral voor gezelligheid met vriendinnen. Maar we hopen haar nog een keer over te halen er ook vol voor te gaan.”

O ok buiten het veld kunnen de zussen Bosma het goed vinden. Jeanine: ,,Volgens mij vinden we eigenlijk allemaal wel dezelfde dingen leuk, of juist niet.” Mariska: ,,We kunnen inderdaad heel goed samen, maar we gaan juist ook allemaal apart van elkaar goed om met anderen.”

Als kleine meisjes begonnen ze allemaal met turnen, maar de aantrekkingskracht van voetbal bleek groter. Toen ze een jaar of elf waren, werd de aandacht volledig op de bal gericht. ,,Ze zeggen altijd dat turnen heel goed is voor voetbal, maar andersom niet, omdat je er minder lenig van wordt”, vertelt Jeanine. Mariska: ,,We hebben er zeker voordeel van, want we zijn geen stijve harken.” Linda: ,,Maar ik kan zeker niet meer wat ik vroeger kon hoor.” Een turnlesje tijdens trainen zou af en toe geen kwaad kunnen, stelt Mariska vast.

Met Libertas beginnen ze aan een groot avontuur op het hoogste zaalvoetbalniveau. In 2019 werd de club door Jouke Dantuma en Romke Wielstra uit de grond gestampt, om in de hoofdklasse direct met kop en schouders boven de rest uit te steken. Maar promotie naar de eredivisie zat er in eerste instantie niet in, omdat de competitie vanwege de coronacrisis niet kon worden afgerond.

Gelukkig voor de ambitieuze club kwam er een plekje vrij op het hoogste niveau en kan Libertas dus debuteren in de eredivisie. Daarin is voormalig landskampioen Drachtster Boys de andere Friese troef. Deze ploeg was ten tijde van het stilleggen van de competitie koploper en ook bekerfinalist. ,,We hopen in de bovenste helft te kunnen eindigen”, stelt Linda, enigszins voorzichtig kijkend naar haar zussen. ,,Het kan best zijn dat we de eerste seizoenshelft nog enorm moeten wennen en het moeilijk krijgen, maar het gaat een mooi seizoen worden.”

,,Wij zijn jong, een nieuwe ploeg; ik denk dat clubs ons best eens kunnen onderschatten”, aldus Mariska. ,,En wij spelen niet met de druk die Drachtster Boys heeft. Zij móéten hoog eindigen, wij mogen vooral verrassen.”

Toch zijn er zeker wel verwachtingen. Met Sees Bergman haalde Libertas een ervaren zaalvoetbaltrainer binnen en dat doet de selectie goed, zo merken de Bosma’s. ,,Vorig jaar waren er geen afspraken over looplijnen en dat soort dingen”, vertelt Linda. ,,Het was gewoon een kwestie van lekker voetballen.” Bergman laat zich zeker gelden. Mariska: ,,Hij laat je wel weten hoe het zit als je iets niet doet wat wel de bedoeling is. Ik houd wel van die duidelijkheid, maar een aantal meiden moest daar wel aan wennen. Die structuur hoort er wel bij op dit niveau.” Jeanine: ,,Zo’n trainer heb je nodig, zeker als je nieuw bent in de eredivisie. Hij is heel enthousiast, dat vooral. Hij wil ons veel leren.”

O p het veld ligt de lat bij Heerenveense Boys, onder de nieuwe trainer Stefanie Kortenaar, dit seizoen aardig hoog. De top 5 is het doel van de ploeg die de afgelopen jaren een enigszins wisselvallige middenmoter was. Er is versterking van buitenaf gekomen en met Kortenaar aan het roer is de sfeer goed. ,,Dat scheelt ook een hoop natuurlijk”, weet Linda.

Spelen bij twee clubs betekende in de voorbereiding dat de familie zich af en toe moest opsplitsen omdat beide teams tegelijk oefenden. Tevens voetballen er nog twee andere speelsters van Libertas in Heerenveen. Het maakte de agenda soms complex, maar nu de competitie begint, komt er overzicht. Al blijft het soms pittig zegt Mariska. ,,Op vrijdag een zaalwedstrijd in Rotterdam en dan een dag later voor een veldwedstrijd naar Utrecht... Het kan en we hebben het er voor over, want het is gewoon zo leuk om te doen. Helemaal nu we alles samen doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport