Marijke Groenewoud en Harm Visser zorgen voor Fries feest in het marathonschaatsen

Marijke Groenewoud wint de eindsprint in Alkmaar. De Hallumse versloeg onder meer haar ploeggenote Irene Schouten (links) die derde werd. Foto: Neeke Smit

Marijke Groenewoud tekende vlak voor aanvang van de schaatsmarathon van Alkmaar een nieuw contract bij haar ploeg Albert Heijn Zaanlander. Vervolgens won de Hallumse voor het eerst.

Daarna beleefde Harm Visser een primeur. De sprinter van Jumbo-Visma uit De Westereen snakte het hele seizoen al naar een dagzege, maar hij grossierde in tweede plaatsen. ,,Eindelijk’’, riep hij toen hij na 125 ronden als eerste aankwam.

Groenewoud toonde op ijsbaan De Meent maar weer eens haar veelzijdigheid. De laatste keer dat we van haar hoorden, was begin deze maand toen ze in het Noorse Hamar derde werd in het eindklassement om de Europese allroundtitel.

Haar mogelijkheden op alle afstanden en haar power tijdens schaatsmarathons en skeelertochten verleiden de ploegleiding Groenewoud een verbeterde aanbieding te doen. Daar ging ze mee akkoord waardoor ze nu tot en met de Olympische Winterspelen van 2026 vastligt bij het team Jillert Anema en Arjan Samplonius.

Massasprint

In de voorlopig laatste race op kunstijs - het peloton rijdt de komende weken op de dichtgevroren Weissensee onder meer de Alternatieve Elfstedentocht en om de Open Nederlandse titel - won Groenewoud de massasprint van Esther Kiel (BDM-BTZ) en ploeggenote Irene Schouten.

Groenewoud en Schouten doen overigens niet mee in Oostenrijk. De twee bereiden zich voor op het WK afstanden in Thialf, begin maart.

Bij de mannen was de twaalfde van vijftien wedstrijden op kunstijs van dit seizoen dus een prooi voor Visser. Sjoerd den Hertog (Royal A-Ware) nam de leiding in het klassement over van Jeroen Janissen die de slag miste. Nederlands kampioen Evert Hoolwerf viel uit met een schouderblessure.

Nieuws

menu