Marco van der Tuin wint voor de eerste keer in zijn loopbaan: in tranen na winst op de Weissensee

Marco van der Tuin maandagochtend winnend op de Weissensee.

Marco van der Tuin maandagochtend winnend op de Weissensee. Foto: Glenn Wassenbergh

Marco van der Tuin beleefde maandagochtend een primeur in zijn schaatsleven: de Ryptsjerker won voor de eerste keer in zijn loopbaan een marathon.

De 28-jarige Van der Tuin (team OKAY/KPMS) wordt over het algemeen als een slapende reus gezien in het marathonpeloton. Hij toonde op natuurijs altijd wel topvorm, maar kon nooit een wedstrijd afmaken. Daarvoor was zijn sprint te zwak of zijn versnelling niet efficiënt genoeg.

Tot maandagochtend op de Oostenrijkse Weissensee, waar de uitgestelde Aart Koopmans Memorial werd geschaatst. Die wedstrijd kon vorige week niet doorgaan vanwege hevige sneeuwval.

Van der Tuin rukte zich in de laatste ronde los van het peloton en soleerde naar de finish. Daardoor hoefde hij niet te sprinten met Harm Visser (De Westereen) die tweede werd en Jordy Harink (Rouveen), derde. Eenmaal over de meet werd hij overmeesterd door emoties. Van der Tuin liet zijn tranen de vrije loop.

Van der Tuin was zondagochtend nog als zesde geëindigd in de eerste wedstrijd op natuurijs. Op het bevroren Oostenrijkse bergmeer werd hij zesde tijdens het ONK (Open Nederlands Kampioenschap), dat werd gewonnen door Gary Hekman.

Bij de vrouwen sloeg BDM/BTZ opnieuw toe. Na de zege om de Nederlandse titel van zondag - gewonnen door Ineke Dedden - kwam maandagochtend Esther Kiel als eerste over de meet.

Woensdagochtend wordt de Alternatieve Elfstedentocht geschaatst op de Weissensee.

Nooit eerder had Van der Tuin een wedstrijd gewonnen. „En dan gebeurt het hier, op de Weissensee, in zo’n grote wedstrijd”, klonk het vol ongeloof. Eenmaal ontsnapt uit het peloton bouwde hij aanvankelijk een grote voorsprong op, tot de voltallige ploeg van Reggeborgh de achtervolging inzette. „Ik zag het gebeuren, maar had geen idee wat hun plan was. Werd het me gegund of wilden ze me echt terughalen. Ik ben volle bak doorgereden, maar zorgde dat ik met het ingaan van de laatste ronde nog een beetje over had.”

Zijn voorsprong liep terug tot 20 seconden, maar daarna liep Van der Tuin toch weer uit. „Bij het ingaan van de laatste kilometer wist ik dat het goed zat, dat niemand me deze winst meer ging afnemen. Geweldig.” Van der Tuin vertrekt aan het einde van het seizoen bij zijn ploeg Okay Fashion & Jeans en is op zoek naar een nieuwe werkgever. „Ik denk dat ik na vandaag toch wel een aardig cv kan overleggen.”