Luuk de Jong klaar voor een kans in Oranje

Luuk de Jong klaar voor een kans in Oranje

Luuk de Jong klaar voor een kans in Oranje ANP

Luuk de Jong arriveerde maandag vol zelfvertrouwen bij Oranje. Waar mede-internationals Virgil van Dijk en Donny van de Beek wat plaagstootjes kregen na forse nederlagen met Liverpool (7-2) en Manchester United (1-6), ontving De Jong vooral schouderklopjes. De spits bezorgde Sevilla in augustus met twee doelpunten de Europa League en dit seizoen was hij in drie competitiewedstrijden ook alweer twee keer trefzeker, onder meer zondag tegen FC Barcelona (1-1).

"Een standbeeld? Nee, die heb ik nog niet gezien", zei De Jong lachend. "Natuurlijk heb ik een fantastische periode achter de rug. Hopelijk kan ik dit voortzetten. Ik voel veel vertrouwen en zit lekker in mijn vel. Natuurlijk is het anders dan een jaar geleden. Toen kwam ik nieuw binnen bij de club. Dan moet je jezelf altijd laten zien. Ik vond dat het voetballend wel goed ging, maar een spits wordt afgerekend op zijn doelpunten. Uiteindelijk ben ik gedurende het seizoen heel erg gegroeid. Ik heb daarna veel goede dingen laten zien en een bepaalde status gekregen."

Bij Oranje is De Jong normaal gesproken vaak invaller. Memphis Depay is zondag in de Nations League tegen Bosnië en Herzegovina geschorst, waardoor een basisplaats lonkt. De Jong: "Ik weet het niet, dat is aan de bondscoach. Ik wil altijd spelen. We hebben veel wedstrijden, dus er zal misschien wel wat meer gerouleerd worden. Het is bij een nationaal team lastig echte vastigheden te creëren. Je bent maar kort bij elkaar. Het is afwachten hoe de bondscoach het gaat doen."