'Foute' vader kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra krijgt postuum zijn schaatstitel terug: onterecht veroordeeld door KNSB

Het is voor Sjoukje Dijkstra het beste nieuws in jaren: haar vader Loe (Luitzen) krijgt postuum eerherstel. Na de Tweede Wereldoorlog werd Loe Dijkstra door de KNSB geschorst vanwege zijn vermeende ‘foute’ oorlogsverleden, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het bewijs aan alle kanten rammelt.

Sjoukje Dijkstra een dag thuis na de Europese Kampioenschappen in Garmisch, Sjoukje Dijkstra bekijkt met haar vader en moeder de post (1960).

Sjoukje Dijkstra een dag thuis na de Europese Kampioenschappen in Garmisch, Sjoukje Dijkstra bekijkt met haar vader en moeder de post (1960). Foto: Nationaal Archief

Het is decennia later nog altijd een open wond voor Sjoukje Dijkstra. Nooit heeft de succesvolle kunstschaatsster begrip gehad voor de enorme smet op het blazoen van haar vader Loe. Hij pakte in 1946 de Nederlandse kortebaantitel voor amateurs, maar moest lijdzaam toezien hoe er later een ferme streep werd gezet door zijn naam. Dijkstra werd ervan beschuldigd ‘fout’ te zijn geweest in de oorlog en kreeg een flinke schorsing van de KNSB. Hij ging zo de geschiedenis in als de ‘foute’ vader van Sjoukje, de olympisch kampioene.

Dat was onterecht, zo concluderen onderzoekers Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren. Zij zijn door de KNSB gevraagd om de bewijslast achter de schorsing tegen het licht te houden. Na een maandenlange zoektocht in de archieven en door oude interviews met generatiegenoten van Dijkstra, komen zij nu tot het oordeel dat de bewijslast aan alle kanten rammelt. Koolhaas en Van de Vooren, allebei sporthistoricus, concluderen dat Dijkstra na de oorlog slachtoffer is geworden van verschillende vetes binnen én buiten de schaatswereld.