Leeuwarder Michael Joustra over zijn half uur met Maradona: 'Hij was nog altijd de man'

EIGEN FOTO

In een groepsapp komt het verdrietige bericht. Maar: alleen een Argentijnse nieuwswebsite zegt het. Zou het waar zijn? Minuten later komt de bevestiging dan toch. Diego Maradona overleden. Michael Joustra’s gedachten dwalen gelijk af naar augustus 2017, zijn ontmoeting met de dribbelkoning.

In Mierlo was de Argentijn op trainingskamp als trainer van zijn Arabische team Al-Fujairah SC, uitkomend op het tweede niveau in de Verenigde Arabische Emiraten. Zijn zoon, die destijds in Napels woonde, zag het als een mogelijkheid om zijn vader weer eens even te zien. En laat Leeuwarder Joustra die zoon, Diego Junior, nou net kennen van zijn werk voor voetbalmerk Balr.

„Ik had hem al weken niet gesproken en ineens krijg ik een appje: ‘Ik ga nu naar Nederland, naar mijn vader. Zou je het leuk vinden om langs te komen?’” Hij had op dat moment al genoeg wereldberoemde voetballers ontmoet, maar deze ontmoeting, in Carlton Hotel De Brug, was anders. „Bij hem had ik het zweet wel in mijn handen staan. Dit is de allergrootste voetballer die ik ooit heb ontmoet en ik denk dat hij dat ook altijd zal blijven.”

‘Hij was alles wat Messi niet is’

Maar de zenuwen waren snel weg toen Maradona, die net zijn wodka-jus op had, van wal stak over allerhande zaken - „Er zaten vast al wat borrels in”. In zijn half uur met de grootheid ging het bijvoorbeeld over de vergelijking met Messi. „Dat was niet zijn favoriet, die is totaal anders. Hij was alles wat Messi niet is. Frivool, uitbundig, open en ga zo maar door”, herinnert Joustra zich.

Joustra was niet met lege handen in Mierlo aangekomen, hij nam allerlei Balr-merchandise mee. Vooral de kaartenhouder kon Maradona wel bekoren. Hij grapte over zijn toenmalige vriendin, die kennelijk nogal eens zijn portemonnee meenam als ze ging shoppen. „Hij zag het al helemaal voor zich toen: ‘Dan kan ik in dit ding mijn creditcards doen en dan moet je haar gezicht zien als ze bij de kassa staat’.”

Voor Joustra was zijn ontmoeting een bevestiging van zijn beeld van de voetballegende. „Ik denk altijd terug aan dat fragment van hem, dat hij aan het hooghouden is bij Napoli op Live is Life . Daar straalde hij lol uit, maar als hij even naar de camera kijkt dan zie je in die ogen ‘Hier ben ik, kom allemaal maar op’.” Vele jaren later zag hij die glimp nog steeds. „Hij was nog altijd de man.”

Ongezonder, dat wel. „Die man leefde zo extreem, niet veel mensen worden oud op die manier, dat blijkt maar weer. Hij was klein van stuk, dus al het eten ‘bleef plakken’ en dan nog die drugs... Tragisch.” De herinnering wordt er niet minder mooi om, alleen maar waardevoller. „Dit heb ik toch maar meegemaakt. Bijzonder.” Zijn hoofd is alweer in Mierlo.

Nieuws

menu