Lasse Schöne is eindelijk terug binnen de lijnen

Lasse Schöne viert zijn treffer tegen AZ met Rodney Kongolo. Foto: ANP/Ed van de Pol

Zijn laatste wedstrijd was bijna zeven maanden geleden. Maar voetballen is net als fietsen, zei Lasse Schöne. Je verleert het niet.

Dat hakballetje in de openingsfase, waarmee hij de bal over AZ-verdediger Yukinari Sugaware wipte. Het was een moment dat, voor zover dat het geval was, alle twijfel wegnam. Lasse Schöne kan nog voetballen.

Zijn laatste wedstrijd dateerde van eind juli vorig jaar. Schöne speelde 72 minuten namens Genoa mee in het duel met Sassuolo. Bijna zeven maanden later werd hij, in het shirt van SC Heerenveen, precies na hetzelfde aantal minuten naar de kant gehaald tegen AZ.

,,Ik heb hier lang op gewacht”, zei Schöne. ,,Ik was heel blij dat ik weer binnen de lijnen stond. Zeker in het begin was het even zoeken naar de connectie met mijn ploeggenoten. Maar ik heb het, denk ik, prima gedaan. Het was ook lekker dat ik bij mijn debuut meteen een goaltje meepikte.”

Dubbel gevoel

Tegelijk was het ook dubbel, erkende Schöne. ,,Ik ga niet heel blij naar bed, hoor. We hebben deze wedstrijd immers verloren. Dan ben je natuurlijk ook een beetje pissig. Daar ben ik sportman voor.”

Schöne hoorde zaterdag dat hij rekening moest houden met een basisplaats, nadat Joey Veerman geblesseerd raakte op de training. Schöne was, zoals hij vrijdag bij zijn presentatie al aankondigde, fit genoeg om meteen wedstrijden te voetballen. ,,Ik weet niet hoe ernstig de blessure van Joey is. Ik hoop dat het meevalt. Maar als de trainer me nodig heeft, dan sta ik er.”

Gezonde spanning

Hij heeft het gemist, bekende Schöne. Het toeleven naar een wedstrijd, de gezonde spanning die zich opbouwt als een duel dichterbij komt. Schöne sprak er dit weekend over met zijn vrouw Marije. ,,De wedstrijden, dat zijn de momenten waar je uiteindelijk voor traint. Het hele proces ernaartoe, het gevoel dat je erbij hebt, dat vind ik mooi.”

,,Het is een tijd geleden dat ik op deze positie heb gespeeld, hangend als linksbuiten”, vervolgde Schöne. ,,Maar deze plek is niet nieuw voor me. Ik had misschien nog vaker gezocht kunnen worden, maar dat zijn dingen die we de komende weken nog moeten ontwikkelen.”

Nieuws

menu