Lasse Schöne debuteert met doelpunt, maar SC Heerenveen verliest van AZ

Lasse Schöne vierde afgelopen weekend zijn eerste doelpunt voor SC Heerenveen. FOTO ANP

Lasse Schöne luisterde zijn debuut bij SC Heerenveen op met een doelpunt. Genoeg voor een goed resultaat was dat niet in de uitwedstrijd bij AZ: 3-1.

Het vergrijp van Jan Paul van Hecke was heel licht, maar Danny Makkelie was onverbiddelijk. Een strafschop voor AZ, oordeelde de scheidsrechter, nadat AZ-aanvaller Myron Boadu aan zijn shirt werd vastgehouden.

Teun Koopmeiners benutte de penalty en zette AZ meteen na rust op 2-0. Daarmee kon Heerenveen niet slechter aan de tweede helft beginnen. Basisdebutant Lasse Schöne zorgde weliswaar snel voor de aansluitingstreffer, maar verder kwam Heerenveen niet. Albert Gudmundsson besliste vlak voor tijd het duel: 3-1.

Geen Veermannen

Heerenveen begon het duel in Alkmaar zonder beide Veermannen. Henk Veerman kon door fysieke klachten afgelopen week nagenoeg niet trainen en begon op de bank, terwijl Joey Veerman vanwege kuitklachten afhaakte in de warming-up.

Daardoor begonnen respectievelijk Benjamin Nygren en Schöne in de basis. De 34-jarige Deen, die vrijdag als nieuwste aanwinst werd gepresenteerd, maakte zijn woorden waar: Schöne was fit genoeg om meteen in actie te komen. Hij hield het uiteindelijk ruim 70 minuten vol.

Schöne werd ook geregeld betrokken in het combinatiespel van Heerenveen, zeker in de openingsfase, toen de ploeg van Jansen aardig partij bood aan de Alkmaarders. AZ was weliswaar iets sterker, zonder dat het overigens kansen creëerde.

Eerste kans AZ raak

De eerste grote mogelijkheid was echter meteen raak. Rodney Kongolo kopte de bal onnodig in de voeten van Albert Gudmundsson en Jesper Karlsson bediende vervolgens Calvin Stengs, die in twee pogingen Heerenveen-doelman Erwin Mulder passeerde: 1-0.

Heerenveen stelde daar in aanvallend opzicht weinig tegenover. Het elftal ontbeerde simpelweg stootkracht. Benjamin Nygren testte, in buitenspelpositie weliswaar, AZ-doelman Marco Bizot met een afstandsschot en was vlak voor rust te laat bij een voorzet van Mitchell van Bergen. Het waren de enige wapenfeiten in de eerste helft.

Defensief geklungel

Na rust drong Heerenveen iets meer aan, jagend op de 2-2. Kansen waren er voor Henk Veerman en Pawel Bochniewicz, terwijl Heerenveen mazzelde met een bal op de lat van Boadu. AZ sloeg in de slotfase echter wel toe, nadat geklungel van Bochniewicz door Gudmundsson werd afgestraft.

Heerenveen staat, ondanks de nederlaag in Alkmaar, achtste in de eredivisie. FC Utrecht heeft een punt minder, maar nog wel twee wedstrijden minder gespeeld. De Domstedelingen voetballen later op zondag een thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo.

Belangrijker dan de stand op de ranglijst is vooralsnog de beker. Feyenoord komt woensdagavond voor de kwartfinale naar het Abe Lenstra-stadion. De winnaar van dat duel speelt in de halve finale een thuiswedstrijd tegen Ajax.

Lees hier het liveblog terug.

Nieuws

menu