Laatste keer

Reinier Paping was deze week in de provincie. Het ging goed met de Elfstedenlegende, las ik. 89 jaar en geen coronacrisis die hem eronder krijgt. Dat deed me deugd.

Johann Mast.

Johann Mast. FOTO ANNET EVELEENS

Het was ook eigenlijk alles wat ik van hem wilde weten, de rest wist ik al. Het leidde zelfs even tot discussie op de burelen van deze krant: vorig jaar was de Grote Man van 1963 ook nog in Friesland geweest, we hadden erover geschreven. Moest ‘ie nou alweer in de krant?

Iemand zei: ,,Het kan altijd de laatste keer zijn.’’ En toen was ik om.

Reinier Paping hoort bij ons. Hij is zo iemand op wie je in barre tijden terugvalt, die mistroostige gedachten doet verdwijnen. Gaat de coronaquarantaine met u aan de haal? Liggen eenzaamheid en somberheid op de loer? Ligt u wakker van de naderende herfst en winter en een virus dat ook nog eens oplaait? Denk dan even aan Reinier Paping en aan de kleur die hij onze geschiedenis meegaf, de vreugde die hij bracht.

En u kunt er weer tegenaan.

'Het kan altijd de laatste keer zijn'

Reinier Paping heeft ook een broer. Die broer heet Joop Zoetemelk. Ik schrok me rot toen die laatst op zijn fiets een oplawaai kreeg en in het ziekenhuis belandde. Joop mag ons nog niet ontvallen, nog lang niet en nu al helemaal niet.

Willem van Hanegem, Ard Schenk, Jan Janssen, Kees Verkerk, Sjoukje Dijkstra, Ada Kok, Stien Baas-Kaiser; allemaal broers en zussen van Reinier Paping. Blijf in vredesnaam nog even onder ons, juist nu.

In het voorjaar van 2003 had ik een afspraak met Hotze Schuil. Ik zou de kaatslegende treffen in zijn huis in de Moriaanstraat in Harlingen. Toen ik aanbelde bleef het lang stil, te lang vond ik. Er zou toch niks gebeurd zijn?

Ik besloot maar eens om het huis heen te lopen. Ineens stond hij daar, de lange maestro. Hotze Schuil maakte een babbeltje met een buurtgenoot. Een zekere opluchting overviel me.

Die zomer zag ik Hotze Schuil op zijn vertrouwde plek zitten bij de PC. Zo hoorde het. Drie jaar later bleef zijn stoel leeg. Voorgoed.

Reinier Paping was deze week in de provincie. Hotze Schuil was dit jaar weer op de PC. Het zijn zinnen die ik tot in lengte van jaren zou willen herhalen.

Het kan namelijk altijd de laatste keer zijn.

johann.mast@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column