Kunstje

Lionel Messi heeft er geen zin meer in, las ik deze week. Nico Dijkshoorn wees me erop. Die schreef in Voetbal International dat de Argentijnse superster het Piet Keizer-punt heeft bereikt: er rolt een bal op hem af en hij tilt zijn voet op. Geen zin meer om er iets leuks mee te doen.

Johann Mast.

Johann Mast. FOTO ANNET EVELEENS

Ik noem dat het Abe Lenstra-punt. Die liet in 1951 zonder af te zeggen een kampioenswedstrijd tegen het Amsterdamse Blauw Wit lopen. Ploeggenoot Wim Molenaar stond bij de deur om hem op te halen, maar Abe wilde niet mee. Terwijl Heerenveen voor veertienduizend fans met 0-3 de bietenbrug op ging, bleef hij thuis in zijn stoel zitten.

Ik denk dat Lionel Messi zich na 17 jaar en bijna 750 wedstrijden in het paarsblauw een ingedutte kantoorslaaf voelt. Hij is als die burgerman in een lied van Klein Orkest:

‘Het liefste, zou hij het liefste,

z’n dromen verder dromen.

Maar zijn vrijdagvoordeelwekker

schreeuwt fatsoen en regelmaat.

Na twee slokken thee

staat ‘ie al op straat.

Zit met zijn krant in de trein,

om op tijd op zijn werk te zijn.’

Messi trekt al zo lang de kar in Barcelona dat het eentonig wordt. Elke dag moet hij weer, elke week zit zo’n vol stadion weer te wachten tot hij zijn kunstje heeft opgevoerd. Hij is de aap in het circus, de olifant die op twee benen staat, de tijger die door een hoepel springt. Dag in, dag uit.

Nico Dijkshoorn heeft voor de helft gelijk. Zeker, Messi heeft er geen zin meer in. Maar het is vooral Barcelona waarin hij geen zin meer heeft.

‘Het liefste, zou hij het liefste,

het raam uit willen vliegen.

Maar de dagindeling geeuwt

fatsoen en regelmaat.

’s Morgens koffie,

’s middags thee,

en zo wordt het langzaam laat.

Dezelfde kant

van dezelfde plaat.

Volgend jaar is Messi 34 jaar, exact even oud als Abe toen die Heerenveen voor Enschede verruilde en aan zijn tweede voetbaljeugd begon.

Hierbij doe ik een voorspelling: in 2022 bezorgt Lionel Messi, dan contractspeler bij Inter of Manchester City, Argentinië toch nog de wereldtitel.

johann.mast@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column