Kramers rug laat het afweten op moment dat het niet mag

Sven Kramer en Patrick Roest speelden beiden een hoofdrol bij de 5 kilometer van het WK afstanden. Alleen niet op de manier die ze wilden.

Met een handkus viert Nils Van Der Poel zijn wereldtitel.

Met een handkus viert Nils Van Der Poel zijn wereldtitel. FOTO ANP

In de aanloop naar de start van het WK in Thialf was Sven Kramer duidelijk. Als Patrick Roest een mindere dag had en hijzelf een heel goede, dan zou hij voor de negende keer wereldkampioen op de 5 kilometer kunnen worden. Het eerste gebeurde, het tweede niet. Kramers rug zat hem weer eens dwars.

Hij vond het oprecht lastig om weer over zijn rug te moeten praten. Sven Kramer kon echter niet anders. De 6.35,52 en de 19de en voorlaatste plaats was Sven Kramer-onwaardig. Dat schreeuwde om uitleg. ,,Fannemoarn fielde de rêch al net hielendal goed. Ik stie der net top op’’, zei hij.

'Opjaan doch ik net. Sa bin ik net opfieden'

Vooraf de handdoek werpen, wilde Kramer beslist niet. Daarvoor vertoefde hij niet wekenlang in de schaatsbubbel. Maar vlak voor de start ging het bij het bankje mis. ,,Ik foel hast achteroer en doe skeat it yn myn rêch.’’ Al in de eerste ronde verkrampte zijn hele lichaam ,,Mar opjaan doch ik net. Sa bin ik net opfieden.’’

Dagen als donderdag heeft Kramer wel vaker. De rug is zijn zwakke plek en eens in de zoveel tijd speelt-ie op. ,,Meastal wit ik it wol sa út te kienen dat it op in trainingsdei bart.’’ Als hij vermoeid is van het harde trainen, neemt Kramer het voor lief. De problemen liggen dan ook niet onder een vergrootglas zoals bij een WK.

Hij nam het zichzelf kwalijk dat de rug juist op de belangrijkste schaatsdag van het jaar tegenstribbelde. ,,Tegearre mei Jac (trainer Jac Orie, red.) moat ik soargje dat my dat op dizze dei net oerkomt. Ik moat hjir hjoed gewoan goed wêze.’’

Derde keer op rij

Een goede Kramer had kans gemaakt op de titel, omdat Roest een wat mindere dag kende. De man die dit seizoen domineerde op de 5 kilometer was niet slecht (6.10,05), maar meteen na zijn rit wist hij al dat het niet voldoende was. Voor de derde keer op rij lukte het de favoriet niet om te winnen. Zilver werd zijn deel.

In Thialf was het de Zweed Nils van der Poel (6.08,39) die in het gat sprong. De Zweed speelde ’s ochtends in het hotel in Sneek nog wat gitaar, tafeltenniste met zijn coach en vertrok volledig ontspannen naar Heerenveen. ,,Het voelde de hele week al goed. Daarom vind ik het ook geen grote surprise’’, zei hij.

Jorrit Bergsma (6.16,92) moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Dat was een teleurstelling. Die was echter niet zo groot als die van Roest. Met waterige oogjes zocht hij naar een verklaring. Die vond hij niet. ,,Het is klote dat het drie jaar op rij niet lukt op het moment dat het moet gebeuren.’’

'Ik fyn net dat ik mysels boppe it team sette moat'

Roest moet zich snel oprichten. De 1500 meter en 10 kilometer wachten nog, net als de teampursuit van vandaag. Daar zal Kramer niet bij zijn. Hij meldde zich meteen af. ,,Ik kin it tsjinoer de oare jonges en mysels net meitsje. Ik fyn net dat ik mysels boppe it team sette moat.’’ Naast Roest maken Marcel Bosker, Chris Huizinga en Beau Snellink deel uit van de ploeg.

Het seizoen van Kramer zit er ineens al op. Over een jaar wacht de belangrijkste race van het slot van zijn loopbaan. Op de olympische 5 kilometer wil hij nog een keer gaan voor goud. Aan het WK hield hij in elk geval de wetenschap over dat Roest ook mindere dagen kan hebben.

Vanzelfsprekendheden bestaan niet in de sport. ,,Dat probearje ik al jierren oan te jaan.’’ Tijdens zijn periode van dominantie leek het ook een vanzelfsprekendheid dat hij jaar in jaar uit elke 5 kilometer won. ,,Mar ik sjoch no ek de oare kant. It is net fanselssprekkend west. Dat sjochst no oan Patrick. Kinst tsien dagen werom mei 6 sekonden de hiele boel oan pún ride, mar dat is gjin garânsje foar it WK. Dat is ek it fassinearjende en moaie oan topsport, hoe hurd dat ek foar him is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Schaatsen