Kramer voor twintigste keer sterkste in pursuit bij World Cup, Nederlandse vrouwen tweede achter Canada

Nederland wint ploegachtervolging bij wereldbeker schaatsen ANP

Niet gek voor een vrijdagmiddag, zei Sven Kramer in Thialf. Met de jonkies Chris Huizinga en Beau Snellink pakte hij op de openingsdag van de World Cup het goud op de teampursuit. De Nederlandse vrouwen werden tweede, achter de Canadese ploeg.

De 3.40,33 van de mannen was de vierde tijd ooit in Thialf. Noorwegen (3.41,62) werd tweede, Canada (3.41m71) derde.

,,De tiid wie net mislik’’, vond Kramer. De 3.40,33 was de vierde tijd ooit in Thialf. ,,By it EK wienen we foarich jier trager.’’ Het drietal van vrijdag was inderdaad 0,3 seconde sneller dan de tijd waarmee Kramer vorig jaar met Patrick Roest en Marcel Bosker Europees kampioen werd in dezelfde hal.

‘As se lústerje, giet it best goed’

Die twee kregen voor na het EK allround van vorige week nog even wat langer rust. Vandaar dat Kramer met twee jonkies aan zij zijde op het ijs verscheen. Ook met hen was hij de beste. ,,As se lústerje, giet it best goed’’, grapte de routinier uit Heerenveen.

In aanloop naar de World Cup wierp Kramer zich op als een echte teamcaptain. ,,We ha in protte praat en moast se harren komfortabel fiele litte’’, zei Kramer. ,,We ha in dikke wike mei elkoar traind en foar it EK ek al in trainingswedstrydsje riden. It is goed om te sjen dat sa’n proces ta winst leidt.’’ Het is volgens Kramer alleen maar goed dat het niveau in de breedte toeneemt.

Zenuwen bij Snellink

Snellink voelde toch wel wat zenuwen. Hij traint in de bubbel al mee met de Jumbo-ploeg, maar daadwerkelijk debuteren gaf spanning. ,,Het is best bijzonder dat je met Sven mag schaatsen’’, zei hij. ,,Tijdens de race merk je hoe ervaren hij is.’’

Voor Kramer was het de 20ste zege in 21 optredens in de teampursuit tijdens de World Cups. Alleen als broekie verloor hij er in 2004 eentje. Destijds reed hij met Tom Prinsen en Stefan Groothuis en zat het onderdeel nog in de testfase.

Canadese vrouwen pakken meteen goud

Ze mogen dan een matige voorbereiding hebben gehad, de Canadese vrouwen van coach Remmelt Eldering pakten meteen goud tijdens hun eerste wedstrijd van het seizoen. Ivanie Blondin, Valérie Maltais en Isabelle Weidemann bleven bij de teampursuit van de World Cup in Heerenveen Nederland nipt voor.

Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Carlijn Achtereekte kwamen tot 2.57,04, waar de Canadezen 2.56,71 klokten. Antoinette de Jong kreeg na haar Europese allroundtitel van vorige week vrijaf van bondscoach Jan Coopmans.

Voor de ploeg van de Noardburgumse coach Remmelt Eldering was het pas de eerste wedstrijd in elf maanden. Toen reden ze in Heerenveen de wereldbekerfinale. In thuisbasis Calgary bleven ze verstoken van ijs vanwege defecte ijsmachines in de Olympic Oval. ,,We binne útwykt nei natoeriis yn Red Deer, op oardel oere riden. Dat wie net ideaal.’’

Nieuws

menu