Krachtig AZ verslaat Napoli en het coronavirus

Krachtig AZ verslaat Napoli en het coronavirus ANP

De voorbereiding op de eerste groepswedstrijd tegen Napoli was hectisch en chaotisch, maar dat weerhield AZ er niet van om een sensationele zege te pakken in Stadio San Paolo (0-1). De ploeg van trainer Arne Slot versloeg niet alleen de Italiaanse topclub, maar ook in zekere zin het coronavirus.

De Alkmaarse formatie overwon in Napels een ware golf van besmettingen. Liefst dertien spelers moesten het duel thuis in quarantaine op de televisie bekijken. Gelegenheidsspits Dani de Wit maakte in de 57e minuut het verrassende doelpunt uit een fraai uitgespeelde aanval.

De geplaagde Slot zei vooraf al dat hij veel zin had in de krachtmeting met het gerenommeerde Napoli. Hij kondigde aan dat hij niet van plan was om zijn gebruikelijke 4-3-3-tactiek in Napels om te zetten in een meer behoudende variant.

Opstelling

Toch verraste Slot nog wel met zijn opstelling. Hij schoof middenvelder De Wit door naar de centrale spitspositie, een plek die normaal voor Myron Boadu is gereserveerd. De aanvaller van Jong Oranje is echter één van de dertien AZ-spelers die positief hebben getest op het coronavirus.

Aanvaller Calvin Stengs op zijn beurt begon in Napels als centrale middenvelder. In balbezit speelde AZ vaak met vier man in de voorhoede, inclusief Stengs, en bij balverlies schakelden de vleugelspelers Jesper Karlsson en Yukinari Sugawara meestal terug om de verdediging te versterken. Ook Stengs en De Wit verrichtten hun defensieve taken.

Speelwijze

De compacte speelwijze van Slot werkte goed. AZ ving Napoli bekwaam op eigen helft op, en afgezien van enkele individuele acties van Dries Mertens en Hirving Lozano (beiden ex-PSV) was de thuisclub niet echt gevaarlijk. Na een fout bij Pantelis Hatzidiakos kreeg Mertens in de 35e minuut nog wel een grote kans. Hij schoot de bal net naast. Namens AZ kon Sugawara een schietkans niet benutten (voorlangs).

Na de pauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. Napoli viel zonder veel creativiteit en dreiging aan, terwijl AZ loerde op een tegenstoot. In de 57e minuut toonden de bezoekers hun aanvallende kwaliteiten. Op aangeven van verdediger Jonas Svensson tikte De Wit de bal met de binnenkant in de verre hoek, 0-1. Het karaktervolle AZ, dat in de eredivisie tot dusver vier keer gelijkspeelde, hield daarna knap stand.

Nieuws

menu