Koopmans sterk met Danger Lalan

In het gecombineerde Z/ZZ springen triomfeerde Anna Maxime Koopmans met Danger Lalan (v. Valeur de Guidam) tijdens het outdoor springen Gaasterland.

Anna Maxima Koopmans boekte zaterdag succes in Rijs met ‘experiment’ Danger Lalan.

Anna Maxima Koopmans boekte zaterdag succes in Rijs met ‘experiment’ Danger Lalan. FOTO NIELS DE VRIES

De 20-jarige amazone uit Lippenhuizen is blij met de 12-jarige vosruin Danger Lalan, die door haar vader René Koopmans is gefokt. ,,Eerder werd hij door anderen uitgebracht, maar als achtjarige kwam hij met een blessure terug bij ons. Nadat hij was hersteld, begon ik hem zelf te rijden. De eerste twee jaar ben ik lekker in de L gebleven, want hij was best wel kijkerig in het parcours en vond alles eng.”

Koopmans stak veel tijd in zijn heropleiding en om het vertrouwen te herstellen. ,,Gaandeweg werd hij steeds gemakkelijker. Als ik het goed doe, doet hij het ook goed. Wanneer alles bij elkaar komt, kunnen we winnen. Sommige paarden hebben gewoon veel tijd nodig en dat was zeker op dit paard van toepassing.”

Experiment

Ze heeft er verstand van. Samen met haar vader runt ze een KWPN-paardenfokkerij – verder studeert ze Rechten èn Technische Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wanneer de paarden oud genoeg zijn, worden ze door Koopmans zelf opgeleid en uitgebracht op wedstrijden.

Eigenlijk was Danger Lalan een experiment. De moeder is een Zeus-merrie uit eigen fokkerij, terwijl de zelfgefokte hengst Valeur de Guidam de vader is. ,,Die was braaf en kon goed springen, maar hij was licht atactisch. Dat is op zich niet zo erg, maar daardoor was hij wel ongeschikt voor verdere fokkerij. Daarom gebruikten we hem voor onszelf.”

Het concours in Harich werd door veel deelnemers uit Noord-Holland bezocht en meerdere prijzen gingen uiteindelijk de Afsluitdijk over. Anna Maxime Koopmans wist zich echter met bijna zeven seconden verschil los te maken van achtervolger Elisah Aarts uit Rutten, op Gouvernante VDL (v. Bacardi VDL).

Koopmans kreeg in de eerste ronde een springfout aan de broek, maar maakte die tegenvaller in de tweede ronde meer dan goed. Daarmee zette ze in het ZZ (1.35m) de beste prestatie neer.

Eventingderby in Bakkeveen

In Bakkeveen werd bij de Bosmanege voor het eerst een Eventingderby georganiseerd. Bij de M paarden zegevierde Ylse van der Veen (Harkema) met het paard van haar vader Lammert, de 13-jarige bruine ruin Caballero (v. Gentleman).

In het L bezette de 14-jarige amazone het derde stek met Rejoko’s Diamondbacks Legacy (v. Mermus R). Deze rubriek werd gewonnen door Lisa Tijhuis op Hollywood Diva Z, gevolgd door Lisette ten Wolde op Gangster.

Parcoursbouwer Jan Hendrik Siegers zette een tweefasen parcours neer, bestaand uit een springproef met acht hindernissen, gevolgd door elf vaste crosshindernissen.

Afke Weidenaar triomfeerde in Dokkum met MGPNGP Malle F (v. Stenders 447) tweemaal in de Z1 dressuur. De amazone uit Niawier verwees hiermee Yvonne Philipse (Wijnaldum) op Florian PH beide keren naar het tweede stek. De beste Friese prestatie in de gecombineerde Z2/ ZZ-licht kwam op naam van Mariethsa Blom (Dokkum) op Ferumbras van de Osseweide, middels een tweede en vierde plaats.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport