Kik Pierie moet mogelijk kiezen: Oranje of Amerika

Kik Pierie krijgt misschien de mogelijkheid om voor het nationale elftal van de Verenigde Staten te spelen.

De verdediger van SC Heerenveen, die al jaren voor vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland speelt, beschikt over een Amerikaans paspoort. Door de voetbalbond van de VS is contact met hem opgenomen.

‘Lastige keuze’

Pierie weet nog niet wat hij doet als hij daadwerkelijk zou worden opgeroepen. ,,Pas op het moment dat ik een uitnodiging krijg, moet ik een keuze maken. Dat is hoe dan ook hartstikke lastig, maar het is nu nog niet aan de orde”, zegt hij.

Zodra de in Boston geboren Leeuwarder – hij woonde de eerste drie maanden van zijn leven in de VS - in de toekomst zijn debuut voor de hoofdmacht van een land heeft gemaakt, mag hij niet meer switchen. Een eventuele wedstrijd in het shirt van Amerika betekent - indien niet vriendschappelijk - dat hij hoe dan ook nooit zal kunnen debuteren voor Oranje.

Mindset

,,Ik vind Amerika een mooi land”, zegt Pierie. ,,De sportcultuur en mindset spreken me aan. In 2026 is ook het WK nog eens deels in de VS. Maar aan de andere kant ben ik ook een trotse Nederlander. De keuze kan ik nu nog niet maken. Ik moet erover nadenken.”

Eind vorig jaar vertelde Pierie in een interview in de Leeuwarder Courant dat hij in de toekomst graag ergens aan de kust van de VS zou willen wonen. ,,Ik ben iemand die in alles het grotere verhaal probeert te zien”, zei hij toen. ,,Misschien past de VS daarom bij me. The sky is the limit.

Nieuws

menu