Keuze voor prestatievoetbal op zaterdag zorgt voor commotie bij SC Bolsward

Lorenzo Lemmers van SC Bolsward (zondag) in actie tijdens een nacompetitiewedstrijd tegen MKV, vorig jaar juni. Foto Henk Jan Dijks

De keuze voor alleen prestatievoetbal op zaterdag zorgt bij SC Bolsward voor opschudding. Zo hebben 25 mensen het clublidmaatschap opgezegd.

Er zijn bij het bestuur bovendien de nodige boze reacties binnengekomen van leden die ervan balen dat het standaardelftal op zondag verdwijnt. ‘Een aantal fanatiekelingen’, zoals ze zichzelf noemen, onderzoekt daarnaast in hoeverre er draagvlak is voor een eventuele nieuwe vereniging op zondag. Daarvoor hebben ze voor de paasdagen een brief verspreid.

Volgens initiatiefnemer Ruben Draaisma is er van een gerichte actie tegen SC Bolsward geen sprake. ,,Er is in Bolsward altijd draagvlak geweest voor zondagvoetbal”, zegt hij. ,,Het is in ieder geval de moeite waard om uit te zoeken of dat nog steeds zo is. We hebben al heel veel toezeggingen van mensen die lid willen worden als de club er komt. Ik krijg zoveel reacties dat ik mijn telefoon zondag vier keer heb moeten opladen.”

Oude clubnamen

Bovenaan de brief staan de logo’s van de voormalige zondagclubs CAB en RES. In 2013 fuseerde CAB met zaterdagvereniging Bolswardia. De nieuwe clubnaam werd SC Bolsward. In 2015 sloot ook RES aan.

Critici hekelen vooral de procedure die aan de beslissing voor alleen prestatievoetbal op zaterdag vooraf ging. Zij vinden dat een besluit uitgesteld had moeten worden. Door de coronacrisis was het organiseren van een algemene ledenvergadering niet mogelijk. Het clubbestuur koos ervoor om per mail te reageren op de ingediende vragen en bezwaren van in totaal negentien clubleden.

De conclusie was vervolgens dat er genoeg steun is voor het advies van de commissie, die eerder na onderzoek rapporteerde dat een elftal in de standaardklassen op zaterdag het beste zou zijn voor de club. De commissie bestond uit leden van zowel de zaterdag- als de zondagtak. Een lid stapte uit wroeging op. Gedeputeerde Sander de Rouwe was voorzitter. Sommige criticasters vinden dat er een stemming had moeten plaatsvinden.

Arno Wip, voorzitter van SC Bolsward, wijdt de commotie die is ontstaan aan emotie. ‘Bij een deel van de zondag-achterban leeft het gevoel dat hen iets afgenomen wordt’, schrijft hij op de clubwebsite. ‘De traditie, de hobby, de rituelen. De emotie die daar aan verbonden is zit diep. Heel diep. Dat maakt ook meteen helder hoe ingewikkeld het is om een keuze als deze te maken zonder ‘verliezers’. Immers, tegen diepgewortelde emoties is geen argument opgewassen.’

Hij wijst op de onafhankelijkheid van de commissie en stelt dat uitstel geen optie was. ‘Uitstel van de invoering betekent uitstel van de verwerking van de pijn. Daar krijg je etterende wonden van.’

Het zondagvoetbal bij SC Bolsward verdwijnt niet, benadrukt Wip. Voor recreatieve teams is vanaf komend seizoen alle ruimte. ‘De angst of verwachting dat SC Bolsward alleen op zaterdag zou willen voetballen is ongegrond, en zelfs op geen enkele manier aan de orde.’

‘Niet voor een vierde elftal naar de club’

Dat gelooft voormalig RES-speler Ruben Draaisma best. ,,Maar de achterban van het zondagvoetbal wil een prestatieteam op zondag. Die komt niet voor een vierde elftal naar de club. Daarbij komt dat veel vrijwilligers nu zullen opstappen.”

In een toelichting zegt Wip dat hij de situatie en de zoektocht naar draagvlak voor een zondagclub ,,verdrietig en vervelend” vindt. ,,Het zit blijkbaar zo diep bij sommigen, dat ze denken dat ze terug moeten naar het verleden. Nou, dat is nog nooit ergens gelukt.”

Hij zegt dat de keuze voor één prestatieteam een keuze was van de leden en niet van het bestuur. ,,Zij wilden het belabberde niveau opkrikken en zijn akkoord gegaan met de procedure zoals die gevolgd is. Van een stemming zou ook bij een algemene ledenvergadering geen sprake zijn geweest. Ik moet zeggen dat de opschudding me wel raakt. Ik probeer naar eer en geweten een wens van de leden te concretiseren en nu wordt me van alles aangewreven. Wat voor belang heb ik? Zaterdag of zondag: het zal me jeuken.”

Het eerste zondagelftal was dit afgebroken seizoen actief in de vierde klasse B. Het vlaggenschip van SC Bolsward op zaterdag is ook vierdeklasser.

Nieuws

menu