Kaart

Heel eerlijk? Toen ik dinsdag mijn auto had geparkeerd op de Bosk, de thuishaven van Harkemase Boys, zag ik vanuit mijn ooghoeken een prachtvrouw met voetbaltas richting ingang lopen.

Renze Lolkema.

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

Ze zocht contact met twee mannen die voor haar liepen, ook al bepakt en bezakt. Mijn eerste gedachte was: dat damesvoetbal in Harkema staat er goed op.

Dat zal door sommigen ongetwijfeld nu als seksistisch worden beoordeeld, maar als je als man niet meer van schoonheid mag genieten, houdt de mensheid voorgoed op te bestaan. Geluk zit hem vaak in kleine momenten. Dit was er zo eentje. Over tot de orde van de dag.

Ik stapte uit, pakte m’n jas en laptop van de achterbank en liep ook richting het veld voor het bekerduel met Flevo Boys. Na alle informatie te hebben ingewonnen over coronagevallen en andere blessures, zag ik haar plots terug. Die schitterende verschijning op de parkeerplaats bleek de scheidsrechter van dienst te zijn. Toen ik haar naam op het opstellingsformulier zag, begon het te dagen. Dit was Shona Shukrula, de 29-jarige toekomst van de vrouwenarbitrage in Nederland en als het aan de KNVB ligt, de wereld.

Dit was die officier van justitie uit Alkmaar die afgelopen december als eerste vrouw een duel in de mannen-tweede divisie had gefloten terwijl ze al diverse vrouweninterlands en Champions League-duels in haar bagage had.

Ik moest even terugdenken aan Janke Bok uit Nij Beets die meer dan twintig jaar mannen-amateurduels leidde. Waar zij floot, was vaak controverse. Een collega was er in april 2009 getuige van dat Bok een indirecte vrije trap aan Robur gaf in het strafschopgebied. ,,Ik fûn de oertreding net swier genôch foar in strafskop’’, verklaarde ze die zeldzame beslissing. De Harlingers verloren met 2-3 (van Read Swart). ,,Kutwyf’’, schold Robur-trainer Johnny Nota haar toen uit. Dat kostte hem een halfjaar schorsing.

Zo omstreden zal Shukrula nooit worden, zei Flevo Boys-trainer Arjen Postma. Hij roemde haar uitstraling, haar rust. Zij was in elk geval niet de oorzaak van de 5-2 nederlaag.

Diezelfde collega van 2009 zei woensdag tegen me: ,,Ik zou wel een gele kaart willen van haar.’’ En dan, vroeg ik hem. ,,Dan heb je haar nummer nog niet. En zij alleen jouw rugnummer.’’

renze.lolkema@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column