KNVB heeft nieuw reglement voor stopzetten competities

KNVB heeft nieuw reglement voor stopzetten competities ANP

De KNVB heeft de reglementen aangepast. Vanaf nu is vastgelegd wat er moet gebeuren als competities niet kunnen worden uitgespeeld. De KNVB werd dit voorjaar overvallen door het coronavirus, een onvoorziene omstandigheid waar in de reglementen niets over vermeld stond. Dat had grote gevolgen. Zo promoveerde Cambuur, ondanks een riante voorsprong in de eerste divisie, niet naar de eredivisie.

In de nieuwe reglementen staat nu dat alle uitslagen worden geschrapt als de competitie nog niet halverwege is. In de eredivisie gaat het om zeventien speelronden en in de eerste divisie om negentien. "In die situatie is er geen ranglijst op grond waarvan kampioenschappen worden bepaald, Europese tickets worden toegekend en vindt er geen promotie en degradatie plaats", meldt de KNVB.

Als er wel meer dan de helft van het reguliere aantal wedstrijden is gespeeld, wordt er een ranglijst opgemaakt op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld. Er vindt dan alleen promotie en/of degradatie plaats door de teams die op het moment van voortijdig stoppen al onherroepelijk zijn gepromoveerd of gedegradeerd.

Ook is alleen sprake van een kampioen als het desbetreffende team op dat moment al onherroepelijk kampioen is. In het geval dat alle teams ten minste 85 procent van de wedstrijden hebben gespeeld, wordt op basis van de ranglijst bepaald wie kampioen is, wie promoveert of degradeert en wie zich kwalificeert voor Europees voetbal, aldus de voetbalbond.

Nieuws

Meest gelezen

menu