KNVB-directeur Van der Zee: bekertoernooi gaat verder zonder amateurclubs. Daarmee eindigt toernooi voor Harkemase Boys

Trainer Jan Piet Bosma.

Trainer Jan Piet Bosma. FOTO: Jan Kanning

Het TOTO KNVB Bekertoernooi wordt voortgezet zonder amateurclubs. Dat heeft directeur Jan Dirk van der Zee dinsdagavond gezegd in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.

De beslissing is het gevolg van de verlenging van de aangescherpte corona-maatregelen. Amateurteams mogen sinds 14 oktober niet in teamverband sporten en dat blijft minimaal zo tot half december. 26 amateurclubs zijn getroffen, onder hen Harkemase Boys.

Op 14 oktober besloot het kabinet tot een verbod op trainen in teamverband voor alle amateursporters voor vier weken. Sindsdien ligt het amateurvoetbal voor volwassenen stil. Alle bekerwedstrijden waarbij amateurteams waren betrokken werden al uitgesteld tot 1 en 2 december. In de hoop dat de maatregelen versoepeld zouden worden en de teams alsnog hun wedstrijd in de eerste ronde zouden kunnen spelen. Maar omdat de maatregelen verlengd zijn tot half december gaat dat niet door.

Ook financieel enorme tegenvaller

Naast de sportieve domper zijn er waarschijnlijk ook vervelende financiële gevolgen voor de getroffen clubs. De regels van de KNVB schrijven namelijk voor dat clubs de beloning van 10.000 euro voor plaatsing in het hoofdtoernooi pas ontvangen als ze de volgende wedstrijd hebben gespeeld.

Elf wedstrijden in de eerste bekerronde zijn eind oktober al gespeeld, dat waren ontmoetingen tussen profclubs. Hoe het toernooi nu verder gaat is nog niet bekend.

Herstart amateurvoetbal

De KNVB heeft eerder een plan ingediend bij het ministerie van VWS over de herstart van de voetbalcompetities bij de amateurs. In het plan staat te lezen dat de bond hoopt half januari 2021 de competities te hervatten.