KNVB denkt stijgende aantal besmettingen niet te kunnen voorkomen

KNVB denkt stijgende aantal besmettingen niet te kunnen voorkomen ANP

De KNVB denkt niet dat het stijgende aantal coronabesmettingen in het betaald voetbal te vermijden is. Diverse Nederlandse betaaldvoetbalclubs zijn de afgelopen weken hard getroffen door het coronavirus.

"Door de oplopende coronacijfers in de samenleving zijn besmettingen niet uit te sluiten omdat de spelers aan het eind van de dag naar huis gaan. Volgens het RIVM vindt het overgrote deel van de besmettingen thuis - bij familie en vrienden - plaats. Dankzij de uitvoerige protocollen zijn de basisregels op de clubs gewaarborgd", aldus een woordvoerder van de voetbalbond.

"Dankzij alle maatregelen worden besmettingen juist voorkomen. Ook spelers zonder klachten worden minimaal tweemaal per week getest en als de uitslag toch positief is, kunnen zij direct worden geïsoleerd van de rest. In de samenleving worden alleen mensen met klachten getest; het betaald voetbal levert dus ook nieuwe inzichten op. En alleen negatief geteste spelers komen het veld op, dus kunnen wedstrijden veilig doorgaan."

Niet waterdicht

De Nederlandse belangenvereniging VVCS heeft ook zorgen over de toename van het aantal besmettingen. "Je kunt voetballers wel testen, maar je kunt ze niet buiten de maatschappij plaatsen. Hoe je het ook wendt of keert: het systeem is niet waterdicht", zei voorzitter Evgeniy Levchenko.

In andere sporten en ook in andere voetbalcompetities werden spelers in een strengere bubbel geplaatst, waarbij contact met de buitenwereld verboden was. De sporters overnachtten in hotels en mochten zich alleen op hun hotelkamer of op het sportcomplex begeven. "We denken overal over na en ik hoorde dat dit werd gesuggereerd. Maar op dit moment is dat nog niet aan de orde", aldus een woordvoerder van AZ, dat zwaar werd getroffen door het coronavirus.

De afgelopen weken werden ook de Brabantse clubs PSV en NAC Breda getroffen door het virus. NAC trad maandagavond met een zwaar gedevalueerd elftal aan in de KNVB-beker. De ploeg van trainer Maurice Steijn was kansloos in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het werd uiteindelijk 6-0, al stond het binnen twintig minuten al 5-0.

Nieuws

menu